Άρθρο του Chris Michaud για το Reuters
Το σημερινό μάθημα που μας δίνουν οι επιστήμονες: Don't worry, be happy, live longer.
Μια ανασκόπηση 160 περίπου συμπεριφορικών μελετών παρέχει σοβαρές ενδείξεις ότι οι χαρούμενοι άνθρωποι είναι πιο υγιείς και ζουν περισσότερο.
Μπορείτε να βρείτε τις αντίστοιχες δημοσιεύσεις στο περιοδικό: "Applied Psychology: Health and Well-Being."
"Ήμουν σχεδόν σοκαρισμένος και έκπληκτος όταν συνειδητοποίησα την επαναληψιμότητα που χαρακτηρίζει αυτά τα δεδομένα" αναφέρει ο Ed Diener, καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Illinois, που είναι το πρώτο όνομα στη δημοσίευση.
Το άρθρο περιγράφει 8 διαφορετικούς τύπους μελετών στο πεδίο της μακροζωίας, ενώ τα στοιχεία προκύπτουν από μελέτες τόσο στον ανθρώπινο πληθυσμό όσο και από πειραματικά ζωικά μοντέλα.
Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα, είναι η μελέτη 5000 φοιτητών πανεπιστημίου για πάνω από 40 χρόνια, που έδειξε ότι οι πιο απαισιόδοξοι του γκρουπ πέθαναν σε μικρότερη ηλικία.
Άλλα πειραματικά μοντέλα υποδεικνύουν ότι η ευχάριστη διάθεση μειώνει τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με το στρες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην επαναφορά της καρδιακής λειτουργίας μετά από φυσική καταπόνηση.
Ζώα που ζούσαν κάτω από στρεσσογόνες συνθήκες όπως πολυπληθή κλουβιά, είχαν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και μεγαλύτερη προδιάθεση να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα. Ως αποτέλεσμα πέθαιναν σε μικρότερη ηλικία από άλλα που ζούσαν κάτω από καλύτερες συνθήκες.
Ο Diener επισημαίνει ότι παρά το γεγονός πως οι περισσότερες μελέτες αυτού του πεδίου σήμερα εστιάζονται στην παχυσαρκία, το κάπνισμα, τη φυσική άσκηση και τις διατροφικές συνήθειες ίσως θα πρεπε να εντάξουμε στη λίστα και το ρητό "να στε ευτυχισμένοι και λιγότερο αγχωμένοι"
Μπορείτε να βρείτε την αγγλική πηγή εδώ
Μπορείτε να βρείτε την αγγλική πηγή εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου