"Science is merely an extremely powerful method of winnowing what's true from what feels good." Carl Sagan

Καποια στοιχεια για τη δουλεια μας

Είμαστε απόφοιτοι μεταπτυχιακού σε σχολές βιολογίας, χημικού και ιατρικής και αναλαμβάνουμε μεταφράσεις αγγλικών paper και reviews του αντίστοιχου περιεχομένου με το αντικείμενό μας. Η κοστολόγηση γίνεται με βάση τον αριθμό των σελίδων. Επιπλέον μεταφράζουμε κείμενα και σε άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά)

Πέρα όμως από τη δουλειά μας θέλουμε να δημιουργήσουμε μέσα από αυτό και ένα διαδραστικό blog όπου μπορείτε στα σχόλιά σας να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τη μετάφραση διαφόρων όρων ή με εργασίες και με τον τρόπο αυτό να αναπτυχθεί ένας διάλογος μεταξύ σας και μεταξύ μας που θα μας δίνει ερεθίσματα για να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερη..

We are graduates with master's degree in clinical biochemistry and molecular diagnostics. We undertake translation of scientific papers from english to greek, french, german, spanish and vice versa..

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Μαθήματα επιβίωσης από το ζωϊκό βασίλειο


Δείτε ένα εντυπωσιακό απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του BBC "Life". Η δύσκολη ζωή των άγριων κατσικιών που ζουν στις ερημικές ακτές της νεκράς θάλασσας.

Ένας ουραγκοτάγκος σώζει ένα παπακι...βίντεο από bbc


Πηγή: www.skai.gr
 Το παρακάτω βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε στο ζωολογικό κήπο του Δουβλίνου στην Ιρλανδία και δείχνει τις προσπάθειες ενός ουραγκοτάγκου να επαναφέρει στη ζωή ένα νεογέννητο παπάκι, που κόντευε να πνιγεί σε μία λίμνη του ζωολογικού κήπου.

Το μεγάλο και πανίσχυρο ζώο είδε ότι το πουλάκι δεν αντιδρούσε, το έβγαλε απαλά από το νερό και προσπάθησε να το επαναφέρει στη ζωή.

Το παπάκι έδειξε να αντιδρά στις προσπάθειες του μεγάλου ζώου, αλλά δεν είναι γνωστό αν τελικά τα κατάφερε...

Ο Leo Oosterweghel, διευθυντής του ζωολογικού κήπου, τόνισε ότι αυτό το βίντεο δείχνει ότι και τα ζώα έχουν την τρυφερή τους πλευρά.

Το περιστατικό συνέβη πριν από δύο χρόνια, αλλά το βίντεο δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο όπως το παρουσιάζει το BBC. 

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ποιος είναι ο καλύτερος μίμος???


Για εμάς τους ανθρώπους, η μίμηση δεν είναι κάτι που το καταφέρνουμε εύκολα. Για τα φυτά και τα ζώα, η μίμηση όχι μόνο είναι κάτι φυσικό, αλλά είναι μία εξαιρετικά σοβαρή δουλειά. Η ίδια η επιβίωση και η γέννηση ενός είδους μπορεί πραγματικά να εξαρτάται από την ικανότητα να μοιάζεις ή να συμπεριφέρεσαι σαν κάτι άλλο.

Για ορισμένα πλάσματα, μία αποτελεσματική μεταμφίεση μπορεί να αποτελεί την διαφορά για το εάν θα τα φάνε ή όχι.
Τα έντομα για παράδειγμα έχουν ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει φύλλα, κλαριά, φίδια, μέλισσες, σφήγκες και σωρούς από κοπριά.
Διαβάστε παρακάτω τη λίστα με τους καλύτερους μίμους της φύσης:
Χταπόδι μίμοςΚορυφαίο ανάμεσα στη δεκάδα μας, το χταπόδι μίμος κάνει μιμήσεις τουλάχιστον 15 πλασμάτων περιλαμβάνοντας γλώσσες, καβούρια, μέδουσες και δηλητηριώδη θαλάσσια φίδια.
Όλα τα χταπόδια μπορούν να αλλάξουν χρώμα και να κάνουν τον εαυτό τους αόρατο αλλά μέχρι σήμερα το χταπόδι μίμος είναι το μόνο είδος που γνωρίζουμε που μπορεί να συστρέψει το σώμα και τα πλοκάμια του για να κοπιάρει και να αποθαρρύνει τα αρπακτικά.
Για παράδειγμα, με το να δίνει ώθηση με όλα τα πλοκάμια του ενωμένα, αυτο το θαύμα με τα οκτώ πόδια μπορεί να μεταμορφωθεί σ' ένα ψάρι.

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Μάθετε για τα κουνούπια και τις επιδημίες...!


Πέρυσι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο ιός του Δυτικού Νείλου και στοίχισε τη ζωή σε 34 άτομα. Φέτος, το πρώτο περιστατικό εγκεφαλίτιδας που οφείλεται στον συγκεκριμένο ιό επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο λοιμωξιολόγος στο Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγεί...

1 Τι προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου;
Τα συμπτώματα ποικίλλουν. Κάποιες φορές μοιάζουν με αυτά της κοινής γρίπης, ενώ σε κάποια άτομα εμφανίζονται έντονα συμπτώματα στο νευρικό σύστημα, όπως η εγκεφαλίτιδα και η μηνιγγίτιδα, που οδηγούν ακόμη και στον θάνατο.

2 Τα επικίνδυνα συμπτώματα είναι συχνά;

Οχι. Από αυτούς που θα μολυνθούν από το τσίμπημα το 80% δεν θα εμφανίσει καν συμπτώματα, το 19% θα νομίζει ότι περνάει κρυολόγημα με πυρετό και μόνο το 1% θα εμφανίσει τα έντονα συμπτώματα.

3 Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης;
Τα απλά συμπτώματα είναι σαν του κρυολογήματος με πυρετό, κακουχίες κ.λπ. Τα σοβαρά περιλαμβάνουν διανοητική σύγχυση μαζί με πυρετό, αλλά και ιογενή μηνιγγίτιδα, δηλαδή πονοκέφαλο και δυσκαμψία στον αυχένα μαζί με πυρετό.

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Γιατί τιναζόμαστε στον ύπνο μας...???


Στη μεταβατική κατάσταση μεταξύ εγρήγορσης και ύπνου, συμβαίνουν πολλά παράξενα πράγματα. Πολλοί ζουν μια πτώση στο όνειρό τους η οποία τελειώνει με ένα χαρακτηριστικό τίναγμα λίγο πριν φτάσουν στο έδαφος. Άλλοι ισχυρίζονται πως βιώνουν εξωσωματικές εμπειρίες οι οποίες λήγουν πάλι με αυτό το τίναγμα.


Σε κάθε περίπτωση αυτός ο σπασμός έχει απασχολήσει πολλούς. Όμως στην πραγματικότητα δεν έχει κάποια σχέση με αυτά που βλέπουμε στον ύπνο μας. Πρόκειται για έναν τύπο ακούσιου μυοκλονικού σπασμού που φέρει πολλές ονομασίες: έναρξη ύπνου, υπνικός σπασμός, υπναγωγικός σπασμός είναι μερικές από αυτές.
Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι ότι οι μύες συστέλλονται γρήγορα και χαλαρώνουν ξανά, προκειμένου να φέρουν το σώμα στην κατάλληλη κατάσταση για να κοιμηθεί.



Πηγή: newsbeast.gr

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Οι μισοί Ευρωπαίοι άνδρες «μακρινοί συγγενείς του Τουταγχαμών»

Οι μισοί και πλέον άνδρες στη Δυτική Ευρώπη έχουν μακρινή συγγένεια με τον Τουταγχαμών, διαπίστωσαν Ελβετοί γενετιστές που εξέτασαν το χρωμόσωμα Υ στη μούμια του φαραώ. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι όμως το εύρημα ότι οι σημερινοί Αιγύπτιοι δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με το αρχαίο βασιλικό σόι.

Σύμφωνα με ντοκιμαντέρ του Discovery Channel, το ερευνητικό κέντρο γενεαλογίας iGENEA της Ζυρίχης εξέτασε το χρωμόσωμα Υ, που κληροδοτείται αποκλειστικά από τον πατέρα στον γιο, τόσο στη μούμια του Τουταγχαμών όσο και στη μούμια του πατέρα του Ακενατόν και του παππού του Αμενχοτέπ Γ.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι και οι τρεις ανήκαν σε μια γενετική ομάδα που ονομάζεται απλότυπος R1b1a2, στην οποία ανήκουν και οι περισσότεροι από τους μισούς άνδρες της Δυτικής Ευρώπης.

Αυτό σημαίνει ότι οι σημερινοί Ευρωπαίοι άνδρες μοιράζονται με τον Τουταγχαμών έναν κοινό πρόγονο, ο οποίος περιέργως δεν ζούσε στην Αίγυπτο:

«Πιστεύουμε ότι ο κοινός πρόγονος έζησε στον Καύκασο πριν από 9.500 χρόνια» δήλωσε στο Reuters ο Ρόμαν Σολτζ, διευθυντής του κέντρου iGENEA.

Είμαστε όλοι αστρόσκονη...!

Nucleogenesis in stars
Γένεση πυρήνων στα αστέρια
Η εικόνα δημοσιεύεται με την άδεια του Mark Tiele Westra
Ο Henri Boffin και ο Douglas Pierce-Price από την ESO, στο Garching της Γερμανίας ερευνούν την ουράνια καταγωγή μας.
Την επόμενη φορά που θα κοιτάξετε τα αστέρια κατά τη διάρκεια ενός βραδινού περιπάτου, θα έπρεπε να αφιερώστε μερικές γλυκές σκέψεις γι’ αυτές τις λαμπερές μπάλες που περιφέρονται σιωπηλά στο τεράστιο Σύμπαν. Γιατί βλέπετε κατά κάποια έννοια τους προγόνους σας: οι άνθρωποι και όλοι οι άλλοι ζωντανοί οργανισμοί πάνω στη Γη – και η Γη η ίδια –είναι παιδιά των αστεριών! Τα περισσότερα από τα στοιχεία που μας αποτελούν ή μας επιτρέπουν να ζήσουμε – ο άνθρακας, το οξυγόνο, το άζωτο και πολλά άλλα – δημιουργήθηκαν στα αστέρια. Ακόμη και το φθόριο που κάνει τα δόντια μας δυνατά!
Η ύλη όπως γνωρίζουμε αποτελείται από τρία τέταρτα υδρογόνο και περίπου ένα τέταρτο ήλιο. Όλα τα άλλα στοιχεία υπάρχουν μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες και οι αστρονόμοι συνηθίζουν να αποκαλούν αυτά τα στοιχεία απλώς «μέταλλα» ακόμη και αν τα στοιχεία αυτά δεν είναι στην πραγματικότητα μεταλλικά. Το υδρογόνο και το ήλιο είχαν δημιουργηθεί από την αρχή, στα πρώτα λεπτά της ύπαρξης του Σύμπαντος. Λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο μετά το Μπιγκ - Μπανγκ, το γεγονός με το οποίο όλα δημιουργήθηκαν, φευγαλέα ενεργητικά σωματίδια «πάγωσαν» στα μελλοντικά συστατικά των ατομικών πυρήνων: πρωτόνια και νετρόνια. Το πάγωμα, βέβαια, ήταν πολύ σχετικό καθώς η θερμοκρασία εκείνη τη στιγμή ήταν ακόμη μερικές εκατοντάδες δισεκατομμυρίων βαθμών!
Κατά τη διάρκεια του πρώτου δευτερολέπτου μετά το Μπιγκ – Μπανγκ, η θερμοκρασία ήταν τόσο υψηλή ώστε τα πρωτόνια και τα νετρόνια ήταν σε ισορροπία. Σύντομα, ωστόσο, η θερμοκρασία έπεσε κάτω από μια κρίσιμη τιμή και τα νετρόνια άρχισαν να διασπώνται, παράγοντας το καθένα ένα πρωτόνιο, ένα ηλεκτρόνιο και ένα αντινετρίνο. Αυτή η διάσπαση ήταν δυνατή γιατί τα νετρόνια έχουν μεγαλύτερη μάζα από τα πρωτόνια. Το Σύμπαν σύντομα θα είχε έλλειψη νετρονίων αν δεν γινόταν και μια αντίδραση που τα «διατηρούσε», συνδυάζοντας ένα νετρόνιο και ένα πρωτόνιο για να σχηματίσουν ένα πυρήνα δευτερίου.

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Μια τράπεζα βλαστοκυττάρων, στο στόμα του κάθε ανθρώπου



Ο πολφός καθενός από τα 32 δόντια που έχει ο άνθρωπος στο στόμα του αποτελεί μια πηγή βλαστοκυττάρων, τα οποία αφού διαφοροποιηθούν με κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να χρησιμεύσουν μελλοντικά για θεραπεία ασθενειών αλλά και για την αποκατάσταση ή ακόμη και για τη δημιουργία νέων δοντιών. Ο πολφός των δοντιών, όπως και ομφάλιος λώρος, αποτελεί πηγή από την οποία μπορούν να ληφθούν βλαστικά κύτταρα, τα οποία, αφού καταψυχθούν στους -800 C και φυλαχθούν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα σε περίπτωση που χρειαστούν για τη θεραπεία κάποιας πάθησης, επισημαίνει ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Ζυρίχης Θύμιος Μητσιάδης.
«Αυτή η διεργασία όμως δεν χρειάζεται να γίνει γιατί ο άνθρωπος έχει 32 δόντια και από αυτά μπορούμε να πάρουμε βλαστικά κύτταρα ανά πάσα στιγμή, απλά ανοίγοντας το δόντι και παίρνοντάς τα από τον πολφό. Το δόντι μπορούμε να το θεωρήσουμε σαν ένα κουτί που μπορεί να μας προσφέρει πολλά για την υγεία του ανθρώπου. Πχ μπορούν να ληφθούν βλαστικά κύτταρα από τον πολφό τους δοντιού και να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, γιατί αυτά τα κύτταρα έχουν την ίδια εμβρυική προέλευση με τα κύτταρα της καρδιάς. Δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση των κυττάρων της καρδιάς που έχουν υποστεί βλάβη. Ήδη στην Ισπανία έχουν γίνει πειράματα σε ποντίκια με μεγάλη επιτυχία, ενώ γίνονται προσπάθειες και τη Ζυρίχη προς αυτή την κατεύθυνση», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Μητσιάδης.
Όλα αυτά γίνονται με μία τεχνική με την οποία τα ώριμα κύτταρα, μετατρέπονται σε κύτταρα που έχουν ιδιότητες εμβρυικών βλαστικών κυττάρων. «Παίρνουμε το δόντι, βγάζουμε τα κύτταρα από τον πολφό και με μοριακές τεχνικές τα μετατρέπουμε σε κύτταρα που γίνονται εμβρυικά, δηλαδή αδιαφοροποίητα. Οπότε δεν χρειάζεται να έχει κανείς βλαστικά κύτταρα σε τράπεζες γιατί τα έχει στα δόντια του, εκτός βέβαια αν το άτομο είναι πολύ μεγάλης ηλικίας» προσθέτει ο κ Μητσιάδης.

Τελικά μόνο οι άνθρωποι τα χάνουν καθώς γερνούν...!

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ασυνήθιστα μεγάλος, έχει όμως και την ασυνήθιστη τάση να μικραίνει καθώς τα χρόνια περνούν. Αυτή η συρρίκνωση, που συνοδεύεται από έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, δεν συμβαίνει σχεδόν καθόλου στους ηλικιωμένους χιμπατζήδες, αποκαλύπτει μελέτη με μαγνητικές τομογραφίες.


Τα αίτια της διαφοράς παραμένουν άγνωστα, ωστόσο οι ερευνητές εικάζουν ότι η γεροντική άνοια είναι το τίμημα της ανθρώπινης ευφυίας.Πλήθος προηγούμενων ερευνών έχει δείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στο χρόνο: ο Homo sapiens φαίνεται να είναι το μόνο είδος που πλήττεται από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως οι νόσοι του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. Ακόμα και οι ηλικιωμένοι που δεν πάσχουν επίσημα από άνοια στην πραγματικότητα χάνουν ένα σεβαστό ποσοστό του εγκεφαλικού όγκου, ειδικά στις περιοχές που σχετίζονται με τη μνήμη και τη μάθηση
Οι μελέτες σε άλλα είδη πρωτευόντων θηλαστικών είναι σχετικά λίγες, ωστόσο πρόσφατα πειράματα έδειξαν ότι στους πιθήκους ρέζους η εγκεφαλική συρρίκνωση λόγω γήρανσης είναι πολύ μικρή.Το ίδιο αποτέλεσμα δίνει η νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε με χιμπατζήδες και δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.


Η ομάδα του Τσετ Σέργουντ στο Πανεπιστήμιο George Washington συνέκρινε τομογραφίες 87 ανθρώπων ηλικίας 22 έως 88 ετών με τομογραφίες χιμπατζήδων 10 έως 51 ετών (οι χιμπατζήδες σπάνια ζουν πάνω από 60 χρόνια).
Η ανάλυση έδειξε ότι ο όγκος των εγκεφαλικών περιοχών που εξετάστηκαν δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων πιθήκων.