Πρόκειται για μια παραλλαγή του γνωστού «μανδύα αορατότητας» τον οποίο εδώ και μερικά χρόνια συνεχώς βελτιώνουν οι επιστήμονες, συνήθως με τη χρήση των λεγόμενων «μετα-υλικών».
Η συσκευή λειτουργεί στις συχνότητες των μικροκυμάτων και επειδή παράλληλα προκαλεί σύγχυση στα ραντάρ και τα συστήματα ηλεκτρομαγνητικής ανίχνευσης, έχει δυνητικές στρατιωτικές εφαρμογές.
Οι Κινέζοι ερευνητές χρησιμοποίησαν μετα-υλικά για να δημιουργήσουν οκτώ ομόκεντρους κύκλους ύψους 12 χιλιοστών ο καθένας. Μετά τοποθέτησαν ένα τυχαίο αντικείμενο (π.χ. κουτάλι) στο κέντρο των κύκλων. Όταν τα κύματα φωτός διέρχονται μέσω της συσκευής, αρχίσουν να «κάμπτονται» και τα μήκη κύματός τους να συμπιέζονται. Όταν το φως φτάσει στον εσώτατο δακτύλιο, τα κύματα φωτός αποσυμπιέζονται.
Στον εξωτερικό παρατηρητή, αυτή η «χειραγώγηση» του φωτός δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός μικρότερου αντικειμένου που έχει το ίδιο ακριβώς σχήμα με το αρχικό, χωρίς καμία παραμόρφωση. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στις ιδιότητες της λεγόμενης «οπτικής μετασχηματισμού» που κάνει τα αντικείμενα τόσο στον πραγματικό χώρο, όσο και στον εικονικό, να φαίνονται ίδια.
Μάλιστα, όπως δήλωσαν οι ερευνητές, η συσκευή μπορεί να συρρικνώσει τόσο πολύ ένα αντικείμενο, ώστε να το εξαφανίσει από τα μάτια του παρατηρητή. Άρα η συσκευή συρρίκνωσης μπορεί να μετατραπεί σε «μανδύα αορατότητας».
Ακόμα, όπως είπαν, οι ίδιες επιστημονικές και τεχνικές μέθοδοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να σχεδιάσουν τη συσκευή έτσι ώστε όχι μόνο να συρρικνώνει ένα αντικείμενο, αλλά και να δημιουργεί άλλες αυταπάτες, όπως να αλλάζει μερικές μόνο από τις παραμέτρους του.
Πηγή: physics4u.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου