"Science is merely an extremely powerful method of winnowing what's true from what feels good." Carl Sagan

Καποια στοιχεια για τη δουλεια μας

Είμαστε απόφοιτοι μεταπτυχιακού σε σχολές βιολογίας, χημικού και ιατρικής και αναλαμβάνουμε μεταφράσεις αγγλικών paper και reviews του αντίστοιχου περιεχομένου με το αντικείμενό μας. Η κοστολόγηση γίνεται με βάση τον αριθμό των σελίδων. Επιπλέον μεταφράζουμε κείμενα και σε άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά)

Πέρα όμως από τη δουλειά μας θέλουμε να δημιουργήσουμε μέσα από αυτό και ένα διαδραστικό blog όπου μπορείτε στα σχόλιά σας να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τη μετάφραση διαφόρων όρων ή με εργασίες και με τον τρόπο αυτό να αναπτυχθεί ένας διάλογος μεταξύ σας και μεταξύ μας που θα μας δίνει ερεθίσματα για να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερη..

We are graduates with master's degree in clinical biochemistry and molecular diagnostics. We undertake translation of scientific papers from english to greek, french, german, spanish and vice versa..

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

H...μεταμφίεση ενός συμπλέγματος αστεριών!!!


Αυτό που βλέπεται στην παραπάνω εικόνα είναι η εκπληκτική φωτογραφία του NGC 2100, μιας συλλογής αστεριών...150.000 έτη φωτός μακριά από εμάς!

Η NASA το έχει κατατάξει στα συμπλέγματα αστεριών, παρότι πολλοί ειδικοί λένε πως πρόκειται για μια κατά πολύ νεότερη συλλογή αστεριών. Τα σφαιρικά συμπλέγματα είναι στενά συνδεδεμένες συλλογές άστρων με αδρό σφαιρικό σχήμα και είναι γενικά πολύ μεγάλα σε ηλικία, μέχρι και 100 εκ. χρόνια. Το NGC 2100 είναι μόνο 15 εκ. χρόνων, ένα μωρό-σύμπλεγμα, όπως το αποκαλούν οι αστρονόμοι.   Δεν ανήκει στους δορυφορικούς γαλαξίες του Milky Way, αλλά στο Μεγάλο Μαγγελανικό Σύννεφο, και απέχει από τη γη 150.000 έτη φωτός. 
Αυτό που είναι συναρπαστικό στη συγκεκριμένη εικόνα είναι τα 4 στενά φίλτρα ζωνών, τα οποία μαζεύουν τα μήκη κύματος του φωτός που εκπέμπεται από τα ζεστά αέρια-κυρίως το άζωτο, το οξυγόνο, το θείο και το υδρογόνο. Ακόμη ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το αέριο στην πάνω πλευρά του συμπλέγματος είναι μπλε ενώ στην κάτω πλευρά είναι κόκκινο, κάτι που μπορεί να οφείλεται στη διαφορετική θέρμανση των αερίων κατά μήκος του συμπλέγματος.  

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια εκπληκτική εικόνα με μεγάλη επιστημονική αξία. Μα έτσι κι αλλιώς η ομορφιά δε λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο πάντα? Κάτι όμορφο μπορεί απλά να προσελκύσει το ανθρώπινο μάτι, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερο βάθος για να συγκρατήσει την προσοχή μας. 
Διαβάστε εδώ την αγγλική πηγή
Και για όσoυς βλέπουν μέχρι τ αστέρια ας παρακολουθήσουν το φίλο μας το bad astronomer στο twitter...!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου