"Science is merely an extremely powerful method of winnowing what's true from what feels good." Carl Sagan

Καποια στοιχεια για τη δουλεια μας

Είμαστε απόφοιτοι μεταπτυχιακού σε σχολές βιολογίας, χημικού και ιατρικής και αναλαμβάνουμε μεταφράσεις αγγλικών paper και reviews του αντίστοιχου περιεχομένου με το αντικείμενό μας. Η κοστολόγηση γίνεται με βάση τον αριθμό των σελίδων. Επιπλέον μεταφράζουμε κείμενα και σε άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά)

Πέρα όμως από τη δουλειά μας θέλουμε να δημιουργήσουμε μέσα από αυτό και ένα διαδραστικό blog όπου μπορείτε στα σχόλιά σας να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τη μετάφραση διαφόρων όρων ή με εργασίες και με τον τρόπο αυτό να αναπτυχθεί ένας διάλογος μεταξύ σας και μεταξύ μας που θα μας δίνει ερεθίσματα για να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερη..

We are graduates with master's degree in clinical biochemistry and molecular diagnostics. We undertake translation of scientific papers from english to greek, french, german, spanish and vice versa..

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

5 πράγματα που δεν ξέρατε για τους πιγκουίνους


Οι πιγκουίνοι είναι ίσως τα πιο δημοφιλή πουλιά στη Γη κι αυτό οφείλεται τόσο στον εκπληκτικό κύκλο ζωής τους όσο και στη "γοητευτική" εμφάνισή τους.. Ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματά τους είναι η ικανότητά τους να επιβιώνουν σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και σε παγετώνες, να βουτάνε έως και 16 πόδια βάθος μες στη θάλασσα, να κρατούν την αναπνοή τους για περισσότερο από 15 λεπτά και να επιβιώνουν για βδομάδες χωρίς τροφή καταναλώνοντας το εναποθηκευμένο λίπος τους. Όλα αυτά είναι ευρέως γνωστά είτε γιατί έχουν γραφτεί σε πάμπολλα βιβλία, είτε διότι αναφέρονται σε πολλά ντοκυμαντέρ. Πολλά ακόμη μάθαμε για αυτά τα αξιολάτρευτα πουλιά από το πασίγνωστο ντοκυμαντέρ που έκανε θραύση παγκοσμίως και ειδικότερα στην Ελλάδα..το γνωστό μας "Ταξίδι του Αυτοκράτορα" που αναφέρεται στον κύκλο ζωής των αυτοκρατορικών πιγκουίνων. 
Ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που δεν ξέρουμε γι αυτούς και τα οποία θα μας κάνουν να τους θαυμάσουμε ακόμα περισσότερο. Στο εν λόγω άρθρο αναφέρονται 5 πράγματα τα οποία θα τα επισημάνουμε και εμείς με όσο καλύτερο τρόπο μπορούμε..
1. Οι Πιγκουίνοι είναι αρχαία πουλιά 
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι πιγκουίνοι είναι νέο είδος πτηνών. Και όμως έχουν βρεθεί απολιθώματα πιγκουίνων που χρονολογούνται έως και 61,6 εκ. χρόνια πίσω, δηλαδή μόλις 4 εκ χρόνια μετά τους δεινοσαύρους. Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για το είδος  Waimanu ( που σημαίνει θαλάσσιο πτηνό στη γλώσσα των Maori) manneringi. To προαναφερθέν είδος όπως και το αδελφό του είδος Waimanu tuatahi προέρχονται από την Νέα Ζηλανδία. 
Περίπου 65.5 εκ χρόνια πριν η εξαφάνιση των δεινοσαύρων είχε σαν αποτέλεσμα την ταυτόχρονη εξαφάνιση θαλάσσιων ερπετών που ως τότε κυριαρχούσαν στους ωκεανούς. Αυτό άλλαξε ριζικά το θαλάσσιο οικοσύστημα και έδωσε τη δυνατότητα στα είδη του γένους Waimanu να εξαπλωθούν μέσω των ωκεανών πολύ πριν εμφανιστούν οι φάλαινες οι φώκιες κ.α. και με τον τρόπο αυτό να συμβάλλουν στην εξέλιξη των πιγκουίνων.


2. Κάποτε γιγαντιαίοι πιγκουίνοι κολυμπούσαν στους νότιους ωκεανούς
Έχουμε στο μυαλό μας τους πιγκουίνους ως μικροκαμωμένα πουλιά με το ψηλότερο, τον Αυτοκρατορικό Πιγκουίνο, να φτάνει μόλις τα 3 πόδια ύψος. 
Το μεγαλύτερο από όλα είναι το αινιγματικό είδος Pachydyptes ponderosus, για το οποίο οι γνώσεις μας περιορίζονται σε ορισμένα απολιθώματα που βρέθηκαν στη Νέα Ζηλανδία. Οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμη να υπολογίσουν με ακρίβεια το ύψος του καθώς έχουν βρεθεί μόνο ορισμένα τμήματα από τα οστά αυτού του αρχαίου πτηνού. 
Ο Pachydyptes θα πρέπει να ήταν ένας πραγματικό γίγαντας. Οι εξαφανισμένοι πλέον πιγκουίνοι σύμφωνα με τους αρμόδιους παλαιοντολόγους και ερευνητές ποικίλουν εξαιρετικά αναφορικά στο σωματότυπό τους. 
Παρακάτω φαίνεται η αναπαράσταση ενός νεοευρεθέντος πιγκουίνου, ο οποίος χρονολογείται στα 27 εκ χρόνια πριν και απολιθώματα του οποίου βρέθηκαν στη Νέα Ζηλανδία, σε σχέση με το σωματότυπο ενός μέσου ανθρώπου. 
3. Οι Πιγκουίνοι δεν εξελίχθηκαν σε ψυχρά κλίματα
Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν σκέφτονται τους πιγκουίνους αμέσως στο μυαλό τους έρχονται κρύα περιβάλλοντα. Και αυτό είναι απόλυτα λογικό αφού τα περισσότερα ντοκυμαντέρ αναφέρονται στους Αυτοκρατορικούς πιγκουίνους και σε άλλα είδη που ζουν στην Ανταρκτική. 
Όπως όμως αναφέρθηκε και προηγουμένως, το αρχαιότερο γνωστό απολίθωμα αυτών των πτηνών (Waimanu) θεωρείται ότι προέρχεται από την Νέα Ζηλανδία και ότι εξελίχθηκε σε πολύ θερμότερα κλίματα. Δεν ήταν παρά πολλά χρόνια μετά που οι πιγκουίνοι εξαπλώθηκαν στην Ανταρκτική. 
4. Kάποιοι από τους εξαφανισμένους πιγκουίνους ήταν κυρίαρχοι κυνηγοί στο θαλάσσιο οικοσύστημα
Παρακάτω φαίνεται υο ράμφος με σχήμα λόγχης του εξαφανισμένου είδους  Icadyptes salasi, το οποίο ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Το συγκεκριμένο απολίθωμα βρέθηκε στο Περού.
5. Οι Αρχαίοι Πιγκουίνοι είχαν τρίχωμα με κόκκινα και γκρι φτερά
Τα γνωστά χρώματα των πιγκουίνων είναι μαύρο στη ράχη και λευκό στην κοιλιακή περιοχή. Ωστόσο ορισμένοι από τους εξαφανισμένους πιγκουίνους διαφέρουν αρκετάke feathers are preserved, they often leave only a dark carbon film or some impressions.  Παράδειγμα αποτελεί το γένος Inkayacu που φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία.
Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε: http://www.scientificamerican.com/blog/post.cfm?id=five-things-you-never-knew-about-pe-2010-12-20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου