Πηγή: www.nature.com
Αυτή η χρονιά ήταν πολυάσχολη για τους μετεωρολόγους δεδομένου ότι χρειάστηκε να παρακολουθήσουν τα κύματα καύσωνα, τους μουσώνες και τους ανέμους που μετέφεραν την ηφαιστειακή στάχτη. H Nicola Jones παίρνει συνέντευξη από τη Julia Slingo, επικεφαλή της επιστημονικής ομάδας του UK Met Office (μετεωρολογική υπηρεσία της Μεγάλης Βρετανίας) στο Exeter, Devon. Η συζήτηση επικεντρώνεται στο αν οι φυσικές καταστροφές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τους τελευταίους 12 μήνες έχουν αλλάξει αυτό που το Εθνικό Βρετανικό κέντρο κάνει εδώ και τόσα χρόνια.
Ήταν το 2010 ένα ασυνήθιστο έτος;
Υπήρξε μια ολόκληρη αλληλουχία από φυσικές καταστροφές, τα οποία είτε τα προκαλούσε η κακοκαιρία ή επηρεαζόντουσαν από καιρικές συνθήκες. Γνωρίζουμε πως οι πλημμύρες στο Πακιστάν υπήρξαν οι χειρότερες τα τελευταία ίσως 90 χρόνια. Το κύμα καύσωνα που έπληξε τη Ρωσία ήταν πρωτοφανές, το εντονότερο τα τελευταία 140 χρόνια (από όπου και υπάρχουν στοιχεία). Επίσης, οι πλημμύρες στην Κίνα που είχαν σαν αποτέλεσμα το δεκαεξάμετρο υδροηλεκτρικό φράγμα Three Gorges Dam να καλυφθεί πλήρως από τον νερό. Το έτος παρουσίασε βεβαίως ένα πολύ ασυνήθιστο μοτίβο καιρού, αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο ασυνήθιστο ήταν.
Τι ρόλο έπαιξε η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajökull στην Ισλανδία;
«Τρέχουμε» στο Λονδίνο στο συμβουλευτικό κέντρο για την ηφαιστειακή τέφρα για να ρωτήσουμε σχετικά με τις μεθόδους πρόβλεψης που χρησιμοποιήθηκαν για τη διαχείριση του εναέριου χώρου. «Ήταν πολύ δύσκολο», μας απάντησαν. «Ποτέ δεν χρειάστηκε στο παρελθόν να προβλέψουμε συγκεντρώσεις τέφρας, έτσι πολύ δουλειά έπρεπε να γίνει με τους ηφαιστειολόγους και τους υπεύθυνους για την παρακολούθηση της τέφρας ώστε να καταλήξουμε σε κάποια μοντέλα πρόβλεψης». Έπρεπε να αλλάζουμε την πρόβλεψή μας ανά έξι ώρες.
Έχει το Met Office γίνει ένας πιο διεπιστημονικός τόπος εξαιτίας αυτής της εμπειρίας;
Ναι, νομίζω ότι ισχύει αυτό. Απευθυνθήκαμε σε όλη την επιστημονική κοινότητα για τους φυσικούς κινδύνους, αναγνωρίζοντας ότι οι καιρικές συνθήκες είναι συχνά ο ηθικός αυτουργός ενός φυσικού κινδύνου. Είχαμε ήδη δημιουργήσει το κέντρο πλημμύρας και πρόβλεψης και είχαμε αρχίσει να απευθυνόμαστε σε άλλους συνεργάτες για παρόμοια θέματα. Οι συνθήκες, ωστόσο, μας ανάγκασαν να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία. Έχουμε επισημοποιήσει τη συνεργασία μας με την Βρετανική Γεωλογική Υπηρεσία, για παράδειγμα, για την πρόβλεψη της πορείας της τέφρας.
Υπάρχουν άλλα είδη καταστροφών για τα οποία το Met Office μπορεί να ετοιμαστεί εκ των προτέρων;
Έχω διαπιστώσει στο παρελθόν ότι οι καιρικές συνθήκες είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί όλους. Ιδιαίτερα καθώς κατευθυνόμαστε προς το επόμενο μέγιστο στην ισχύ της ηλιακής ακτινοβολίας, το οποίο είναι πιθανό να συμβεί το 2012 ή το 2013 - ακριβώς τη στιγμή που οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα βρίσκονται στο Λονδίνο. Βρισκόμουν στην Ουάσιγκτον στο τέλος του Ιουνίου, οπότε και συναντηθήκαμε με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ και τους ρώτησα πως χειρίζονται τα θέματα εκείνοι. Μου απάντησαν: «έχουμε ένα επιχειρησιακό κέντρο πρόβλεψη στο Boulder του Κολοράντο» Έτσι πήγα και τους επισκέφτηκα εκεί και προέκυψε μια συνεργασία.
Προσπαθεί το Met Office να φθάσει τους ομολόγους του στις ΗΠΑ;
Σίγουρα ήταν πιο μπροστά από εμάς όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες στο διάστημα. Αλλά γενικά νομίζω ότι είμαστε πλέον αρκετά κοντά τους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε τις υπηρεσίες για το κλίμα και τον καιρό στο ίδιο κτίριο, ενώ χρησιμοποιούμε τα ίδια μοντέλα όπως και οι συνεργάτες μας στις ΗΠΑ. Αυτό μας φέρνει σε ισχυρότερη θέση σε σχέση με τις υπηρεσίες στις ΗΠΑ.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη δημιουργία καλύτερων προγνώσεων του καιρού;
Η πρόσβαση σε υπερυπολογιστές. Η επιστήμη των υπολογιστών βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από την ικανότητά μας να διαχειριστούμε τη δύναμή τους. Είναι σαφές ότι αν μπορούσαμε να τρέξουμε τα μοντέλα μας σε υψηλότερη ανάλυση θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ καλύτερη δουλειά - αύριο - υπό την άποψη των εποχικών και των δεκαετών προβλέψεών μας. Είναι τόσο απογοητευτικό. Λέμε συνεχώς ότι χρειαζόμαστε τετραπλάσια υπολογιστική δύναμη από αυτή που έχουμε σήμερα. Μιλάμε μόνο για 10 ή 20 εκατ. λίρες ετησίως, το οποίο είναι μικρό σε σχέση με τη ζημία που προκάλεσαν οι καταστροφές. Παρόλα αυτά είναι δύσκολο να κερδίσουμε αυτό τε επιχείρημα. Απλά σκεφτείτε: γιατί να είναι τόσο δύσκολο;
Η υπολογιστική δύναμη θα δημιουργούσε μια πρακτική διαφορά για τις προβλέψεις;
Ναι. Θα ήμασταν σε θέση να προβλέψουμε πολλές επιπτώσεις του Ρωσικού καύσωνα τον Μάιο. Αλλά εμείς δεν το αναλύσαμε ιδιαίτερα. Δεν μπορούσαν τα οικονομικά μας να αντέξουν μια τέτοια διαδικασία.
Αντί να μιλάμε για εποχικούς μέσους όρους, θα έπρεπε να λέμε ότι «Υπάρχει μια x% πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα κύμα καύσωνα αυτού του μεγέθους για αυτό το χρονικό διάστημα». Αυτό θα ήταν περισσότερο χρήσιμο. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την πληροφορία ώστε να κινητοποιηθούμε έγκαιρα και να προβλέψουμε για τα απαραίτητα όπως πυροσβεστικό εξοπλισμό.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μεγάλες χιονοθύελλες και αυτό το έτος και το προηγούμενο. Αυτού του είδους οι καιρικές συνθήκες πιστεύετε ότι θα είναι πιο συχνές στο μέλλον;
Δεν ξέρουμε. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειαζόμαστε περισσότερη υπολογιστική ισχύ. Θεωρώ ότι έχουμε ήδη τα πιθανά μοντέλα πρόβλεψης. Θα ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα κατά τους προσεχείς μήνες για να εξετάσουμε το ζήτημα αυτό.
Ποιο είναι το επόμενο βήμα για το Met Office;
Έχουμε καθιερώσει ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα για κοινή έρευνα με τα πανεπιστήμια του Reading, Leeds και Exeter. Βρισκόμουν στο εργαστήριο Jet Propulsion στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, την περασμένη εβδομάδα για να διαμορφώσουμε μια συνεργασία με το ερευνητικό τους κέντρο για το κλίμα, ώστε να ενώσουμε την εμπειρία γεωσκόπησης που έχουν με τη μοντελοποίηση μας. Επίσης, είμαστε στη διαδικασία της δημιουργίας μιας σοβαρής υπηρεσία του κλίματος, με τον ίδιο τρόπο όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου