"Science is merely an extremely powerful method of winnowing what's true from what feels good." Carl Sagan

Καποια στοιχεια για τη δουλεια μας

Είμαστε απόφοιτοι μεταπτυχιακού σε σχολές βιολογίας, χημικού και ιατρικής και αναλαμβάνουμε μεταφράσεις αγγλικών paper και reviews του αντίστοιχου περιεχομένου με το αντικείμενό μας. Η κοστολόγηση γίνεται με βάση τον αριθμό των σελίδων. Επιπλέον μεταφράζουμε κείμενα και σε άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά)

Πέρα όμως από τη δουλειά μας θέλουμε να δημιουργήσουμε μέσα από αυτό και ένα διαδραστικό blog όπου μπορείτε στα σχόλιά σας να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τη μετάφραση διαφόρων όρων ή με εργασίες και με τον τρόπο αυτό να αναπτυχθεί ένας διάλογος μεταξύ σας και μεταξύ μας που θα μας δίνει ερεθίσματα για να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερη..

We are graduates with master's degree in clinical biochemistry and molecular diagnostics. We undertake translation of scientific papers from english to greek, french, german, spanish and vice versa..

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Μπορούμε άραγε να εντοπίσουμε περιστρεφόμενες μαύρες τρύπες από τη Γη...οι αστρονόμοι απαντούν ναι!!!


Μετάφραση άρθρου του Edwin Cartlidge για το περιοδικό Nature
black holeΟι μαύρες τρύπες προκαλούν μια "περιστροφή" του φωτός καθώς περνούν.Fabrizio Tamburini

Ένα διεθνές γκρουπ αστρονόμων και φυσικών ανακάλυψε ότι οι περιστρεφόμενες μαύρες τρύπες αφήνουν ένα αποτύπωμα στην ακτινοβολία το οποίο μπορεί να εντοπιστεί χρησιμοποιώντας τα σημερινά ευαίσθητα ραδιο-τηλεσκόπια. Παρατηρώντας μια τέτοια υπογραφή, όπως την αποκαλούν, μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα σχετικά με το πως αναπτύσσονται οι γαλαξίες, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και ένα τεστ της θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν. 

Σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας πολύ μεγάλα αντικείμενα όπως οι μαύρες τρύπες καμπυλώνουν το χωροχρόνο, "λυγίζοντας" το μονοπάτι του φωτός που τις διαπερνά. Η θεωρία επίσης προβλέπει ότι μια περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα τραβάει μαζί της χωροχρόνο δημιουργώντας έτσι μια ανάδευση που αναγκάζει όλα τα κοντινά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων και των πρωτονίων, να περιστραφούν μαζί της. 


Οι αστρονόμοι έχουν ήδη βάσιμες ενδείξεις ότι τεράστιες μαύρες τρύπες βρίσκονται στον πυρήνα πολλών γαλαξιών. Η περιστροφή για παράδειγμα της Milky Way μαύρης τρύπας υποδηλώνεται από την κατανομή των αστεριών στο γαλαξία, αν και τέτοιου είδους υποθέσεις είναι κάπως αόριστες όταν κάποιος δε γνωρίζει την ακριβή ποσότητα ύλης που περιλαμβάνεται σε έναν γαλαξία. Κάποιοι αστρονόμοι θεωρούν ότι μια μαύρη τρύπα περιστρέφεται πολύ γρήγορα ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι περιστρέφεται σχετικά αργά. 

Σε ένα δημοσιευθέν άρθρο του nature physics ένας αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Padua στην Ιταλία και οι συνεργάτες του δείχνουν πως η περιστροφή αυτή μπορεί αν ανιχνευτεί με μεγαλύτερη ακρίβεια μετρώντας τις αλλαγές στο φως που περνά δίπλα από τη μαύρη τρύπα.

Ο Tamburini περιγράφει τα ευρήματα της επιστημονικής του ομάδας ως "θεμελιωδώς σημαντικά" δεδομένου ότι τα περισσότερα μεγάλα αντικείμενα στο σύμπαν περιστρέφονται. Συγκεκριμένα όπως λέει η μελέτη της περιστροφής μιας μαύρης τρύπας στον ενεργό πυρήνα του γαλαξία θα βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο οι αστρονόμοι αντιλαμβάνονται αυτούς τους γαλαξίες καθώς η περιστροφή αυτή θα καταλήξει να θερμάνει τόσο πολύ τους γαλαξίες που πιθανά να αλλάξει την εξέλιξή τους.

Άλλοι αστροφυσικοί όπως ο Richard Matzner του Πανεπιστημίου του Τέξας συμφωνούν μεν σε ό,τι αφορά τη σημασία αυτών των ευρημάτων αλλά θεωρούν ότι τα υπάρχοντα μέσα (ραδιοτηλεσκόπια) δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους ευαίσθητες μετρήσεις..

Διαβάστε περισσότερα στην αγγλική πηγή εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου