"Science is merely an extremely powerful method of winnowing what's true from what feels good." Carl Sagan

Καποια στοιχεια για τη δουλεια μας

Είμαστε απόφοιτοι μεταπτυχιακού σε σχολές βιολογίας, χημικού και ιατρικής και αναλαμβάνουμε μεταφράσεις αγγλικών paper και reviews του αντίστοιχου περιεχομένου με το αντικείμενό μας. Η κοστολόγηση γίνεται με βάση τον αριθμό των σελίδων. Επιπλέον μεταφράζουμε κείμενα και σε άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά)

Πέρα όμως από τη δουλειά μας θέλουμε να δημιουργήσουμε μέσα από αυτό και ένα διαδραστικό blog όπου μπορείτε στα σχόλιά σας να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τη μετάφραση διαφόρων όρων ή με εργασίες και με τον τρόπο αυτό να αναπτυχθεί ένας διάλογος μεταξύ σας και μεταξύ μας που θα μας δίνει ερεθίσματα για να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερη..

We are graduates with master's degree in clinical biochemistry and molecular diagnostics. We undertake translation of scientific papers from english to greek, french, german, spanish and vice versa..

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ο ρόλος του...καλού πατέρα!

Στα πουλιά όπως και στους ανθρώπους η γονιμότητα των θηλυκών μειώνεται με την ηλικία.
Όμως ορισμένα θηλυκά μπορούν να μεταβάλλουν το ρυθμό του βιολογικού ρολογιού τους διαλέγοντας τους κατάλληλους συντρόφους, σύμφωνα με τα δεδομένα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη βδομάδα στο περιοδικό Oikos.
Τα θηλυκά πουλιά γίνονται προοδευτικά λιγότερο γόνιμα καθώς μεγαλώνουν σε ηλικία, λέει ο βιολόγος Josh Auld του Εθνικού Κέντρου Εξελικτικής σύνθεσης του Durham, της Βόρειας Καρολίνας, ο οποίος είναι και συνεργαζόμενος συγγραφέας του περιοδικού Oikos.
Τα μεγαλύτερα σε ηλικία θηλυκά γεννούν λιγότερα αυγά και αργότερα σε σχέση με την κανονιή εποχή ωοτοκίας, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερη τροφή τότε για τα μικρά τους.
Παρά τις πολλές μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με τη θηλυκή γονιμότητα λίγα είναι γνωστά για το ρόλο των αρσενικών συντρόφων. "Η σκέψη ήταν ότι τα αρσενικά δεν έπαιζαν κανένα ρόλο" λέει ο Αuld.
Και όμως παίζουν και πολύ σημαντικό μάλιστα!
"Αυτά τα αποτελέσματα δεν ήταν σε καμιά περίπτωση αναμενόμενα και μας κάνει να αναρωτιόμαστε εάν αφορούν και τα υπόλοιπα σπονδυλωτά", λέει ο Saran Twombly, διευθυντής του τομέα Βιολογίας του Περιβάλλοντος στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το οποίο και χρηματοδότησε τη συγκεκριμένη έρευνα. "Η ερευνητική αυτή δουλειά καλείται να ενσωματώσει αρχές της φυσιολογίας, της συμπεριφοράς και γενικότερα της βιολογίας προκειμένου να γίνει κατανοητό το τι κάνουν οι οργανισμοί και πως αλληλεπιδρούν στην άγρια φύση", λέει ο Twombly.
Προκειμένου να διαπιστώσουν εάν όντως τα αρσενικά επηρεάζουν τη γονιμότητα των θηλυκών, οι βιολόγοι εκμεταλλεύτηκαν μακροπρόθεσμα δεδομένα για ένα είδος πουλιών, τα blue tits. Αυτό το είδος πουλιών γεννά μια φορά το χρόνο και συχνά τα θηλυκά επιλέγουν διαφορετικούς συντρόφους. Τοποθετώντας σημάδια στα πόδια τους οι επιστήμονες κατάφεραν να παρατηρήσουν τη διαδικασία του ζευγαρώματος και να μελετήσουν σε βάθος χρόνου τον αριθμό των απογόνων.
Με έκπληξη λοιπόν συνειδητοποίησαν ότι το χρονικό διάστημα της γονιμότητας των θηλυκών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιλογή του κατάλληλου συντρόφου.
Αρσενικά με μεγαλύτερη "εμπειρία" και εκείνα που ξεκίνησαν να τεκνοποιούν σε μικρότερη ηλικία παρατείνουν σημαντικά την περίοδο γονιμότητας των θηλυκών συντρόφων τους.  

Πηγή: www.nsf.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου