"Science is merely an extremely powerful method of winnowing what's true from what feels good." Carl Sagan

Καποια στοιχεια για τη δουλεια μας

Είμαστε απόφοιτοι μεταπτυχιακού σε σχολές βιολογίας, χημικού και ιατρικής και αναλαμβάνουμε μεταφράσεις αγγλικών paper και reviews του αντίστοιχου περιεχομένου με το αντικείμενό μας. Η κοστολόγηση γίνεται με βάση τον αριθμό των σελίδων. Επιπλέον μεταφράζουμε κείμενα και σε άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά)

Πέρα όμως από τη δουλειά μας θέλουμε να δημιουργήσουμε μέσα από αυτό και ένα διαδραστικό blog όπου μπορείτε στα σχόλιά σας να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τη μετάφραση διαφόρων όρων ή με εργασίες και με τον τρόπο αυτό να αναπτυχθεί ένας διάλογος μεταξύ σας και μεταξύ μας που θα μας δίνει ερεθίσματα για να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερη..

We are graduates with master's degree in clinical biochemistry and molecular diagnostics. We undertake translation of scientific papers from english to greek, french, german, spanish and vice versa..

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Τα αναπάντητα ερωτήματα για τους δεινόσαυρους...(βίντεο)

Το να συναρμολογεί κανείς απολιθώματα με σκοπό να ανακτήσει τη δομή του σκελετού τεράστιων δεινοσαύρων δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολη δουλειά.
Επιστήμονες με εξειδίκευση στην Ιατρική, τη μηχανική και την επιστήμη των υλικών συνεργάστηκαν με παλαιοντολόγους για να "επαναδημιουργήσουν" ένα πλήρους μεγέθους μοντέλο δεινοσαύρου, του Mamenchisaurus. Το μοντέλο αυτό αποτελεί πλέον έκθεμα στο Αμερικανικό μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης και θα είναι ανοικτό στο κοινό από σήμερα.

Αυτό το τεράστιο φυτοφάγο ζώο αναπαριστά σε μεγάλο βαθμό αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουν οι επιστήμονες για τους δεινόσαυρους...

Δείτε το παρακάτω βίντεο για το συγκεκριμένο έκθεμα όπου οι επιστήμονες προσπαθούν να απαντήσουν ερωτήσεις που βασανίζουν την επιστημονική κοινότητα εδώ και πολλές δεκαετίες..




Η ομάδα των Δεινοσαύρων, που ακόμα χαρακτηρίζεται από το πρώτο απολίθωμα του Βροντόσαυρου παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία. Κάποια μέλη της φτάνουν τα 46 μέτρα σε ύψος ενώ άλλα είναι πάρα πολύ μικρά...

Και το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Γιατί τα ζώα της στεριάς δεν κατάφεραν να γίνουν τόσο ευμεγέθη μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων 65,5 εκατομμύρια χρόνια πριν? Συγκρίνοντας τα σύγχρονα ζώα με την οικογένεια των sauropods στην οποία ανήκει και ο Mamenchisaurus μπορεί να μας δώσει την απάντηση σε αυτό το ερώτημα...

"Η εξέλιξη λειτουργεί με έναν προσθετικό τρόπο" εξηγεί ο Martin Sander, o οποίος βοήθησε στην επίβλεψη του εκθέματος, και προσθέτει "πάντα χρησιμοποιεί αυτά που έχει εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Έτσι την εποχή των Δεινοσαύρων συντελούσαν εκείνες οι συνθήκες και οι παράγοντες κλειδιά που τους έδωσαν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν σε μέγεθος. Το ίδιο πράγμα συνέβη και με τα θηλαστικά. Αυτά όμως έκαναν ορισμένα "λάθη", τα οποία περιόρισαν τη δυνατότητά τους να μεγαλώσουν τόσο πολύ σε μέγεθος".

Και ποιά ήταν αυτά τα λάθη των προγόνων μας??? Ένα από τα μεγαλύτερα εξελικτικά μειονεκτήματα ως προς αυτή τη σκοπιά, λέει ο Sander, ήταν ο μικρός λαιμός τους... Και για να το εξηγήσουμε καλύτερα, οι Δεινόσαυροι της οικογένειας των sauropods είχαν τεράστιους λαιμούς, κάτι που τους επέτρεπε να πέπτουν την τροφή σταδιακά καθώς αυτή κατέβαινε, ενώ οι πρόγονοί μας ήταν αναγκασμένοι να αναπτύξουν δυνατούς μασητικούς μύες οι οποίοι περιόριζαν το μέγεθος του κεφαλιού τους..

Πηγή: www.scientificamerican.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου