Πού θα εγκατασταθεί το τηλεσκόπιο "Αϊνστάιν" Το "Αϊνστάιν" θα είναι ένα όργανο σχεδιασμένο στην ίδια λογική με εκείνη του επιταχυντή στο CERN. Η όλη εγκατάσταση θα βρίσκεται στο εσωτερικό ενός δικτύου από τούνελ συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων και σε βάθος 800 μέτρων. Αυτό θα γίνει ώστε να εμποδίζεται κάθε πιθανή παρεμβολή από δονήσεις που λαμβάνουν χώρα στο έδαφος. Το κόστος του τηλεσκοπίου δεν έχει καθοριστεί αλλά υπολογίζεται ότι θα αγγίξει το ένα δις ευρώ. Για την τοποθεσία του υπάρχουν 14 υποψήφια σημεία (εγκαταλελειμμένα ορυχεία κυρίως) σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και αυτή την στιγμή πραγματοποιούνται έλεγχοι κυρίως για την σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει σε αυτά τα σημεία ώστε και η εγκατάσταση να είναι ασφαλής αλλά και να μην υπάρχει παρεμβολή από σήματα που προέρχονται από το εσωτερικό της Γης.
Τα βαρυτικά κύματα Τα βαρυτικά κύματα θεωρείται ότι είναι ένα είδος "απόηχου" μέσα στο διάστημα, κάτι ανάλογο με τα κυματάκια που δημιουργούνται όταν ρίχνει κάποιος μια πέτρα στο νερό. Ο εντοπισμός και μελέτη τους αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέων στοιχείων για το Σύμπαν αλλά και στην χαρτογράφηση του Διαστήματος.«Μελετώντας τα βαρυτικά κύματα υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να δούμε το Σύμπαν με ένα εντελώς νέο τρόπο. Τα κύματα αυτά είναι εξαιρετικά ασθενή όταν φτάνουν τελικά στον πλανήτη μας αλλά με ένα πολύ ευαίσθητο όργανο θα μπορέσουμε να τα εντοπίσουμε και να βρούμε άμεσες αποδείξεις και στοιχεία για τις μαύρες τρύπες αλλά και να μάθουμε περισσότερα για την διαστολή του Σύμπαντος.
Αν μάλιστα σταθούμε πραγματικά πολύ τυχεροί θα εντοπίσουμε και κάποια σήματα που θα προέρχονται από μια εποχή πριν την εκδήλωση της Μεγάλης Έκρηξης. Έτσι θα μάθουμε τι υπήρχε πριν την έκρηξη και πριν την δημιουργία του δικού μας σύμπαντος και θα λάβουμε απαντήσεις για το αν τελικά υπάρχει ένας αέναος κύκλος μεγάλων εκρήξεων και δημιουργίας συμπάντων» δήλωσε στην Daily Telegraph o B.S. Sathyaprakash, καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και ένας από τους επικεφαλής της κατασκευής του τηλεσκοπίου, του οποίου τον κεντρικό οργανωτικό ρόλο στην κατασκευή του έχει αναλάβει το Ευρωπαικό Παρατηρητήριο Βαρύτητας.Πηγή: www.pyles.tv
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου