"Science is merely an extremely powerful method of winnowing what's true from what feels good." Carl Sagan

Καποια στοιχεια για τη δουλεια μας

Είμαστε απόφοιτοι μεταπτυχιακού σε σχολές βιολογίας, χημικού και ιατρικής και αναλαμβάνουμε μεταφράσεις αγγλικών paper και reviews του αντίστοιχου περιεχομένου με το αντικείμενό μας. Η κοστολόγηση γίνεται με βάση τον αριθμό των σελίδων. Επιπλέον μεταφράζουμε κείμενα και σε άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά)

Πέρα όμως από τη δουλειά μας θέλουμε να δημιουργήσουμε μέσα από αυτό και ένα διαδραστικό blog όπου μπορείτε στα σχόλιά σας να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τη μετάφραση διαφόρων όρων ή με εργασίες και με τον τρόπο αυτό να αναπτυχθεί ένας διάλογος μεταξύ σας και μεταξύ μας που θα μας δίνει ερεθίσματα για να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερη..

We are graduates with master's degree in clinical biochemistry and molecular diagnostics. We undertake translation of scientific papers from english to greek, french, german, spanish and vice versa..

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Ένα προς εξαφάνιση είδος φώκιας βρήκε καταφύγιο σε ελληνικό νησί

Μετάφραση άρθρου της Victoria Gill, ανταποκρίτριας του BBC News για περιβαλλοντικά και επιστημονικά θέματα 

http://news.bbcimg.co.uk/shared/img/cccccc.gif



Ένα προς εξαφάνιση είδος μεσογειακής φώκιας

Μια επιστημονική ομάδα ανακάλυψε τον οικολογικό θώκο ενός σπάνιου είδους μεσογειακής φώκιας στην Ελλάδα και επιλέγει να μην αποκαλύψει ακόμη την εν λόγω τοποθεσία.

Από το σύνολο των προς εξαφάνιση ειδών φώκιας αλλά και γενικότερα των θαλάσσιων θηλαστικών, το συγκεκριμένο είναι αυτό που διατρέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο παγκοσμίως. Έχουν ως τώρα βρεθεί λιγότερες από 600 τέτοιες φώκιες.
http://news.bbcimg.co.uk/shared/img/o.gif
  "Οπότε προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτήν την περιοχή ένα μέρος στο οποίο οι φώκιες θα αισθάνονται ασφαλείς" 
Alexandros Karamanlidis
Mom/Hellenic Society for the Study and Protection of the Monk Seal
 Οι ερευνητές κρατούν ακόμη μυστική την τοποθεσία που επέλεξε να εποικίσει το είδος αυτό ούτως ώστε να αποφευχθούν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και επισκέψεις στην περιοχή.
 Είναι το μοναδικό μέρος όπου οι φώκιες επιλέγουν να κυκλοφορούν ελεύθερα στις ακτές και να μην κρύβονται σε παράκτιες σπηλιές.
Ο Αλέξανδρος Καραμανλίδης, επιστημονικός συνεργάτης της Mom/Hellenic Society για την προστασία και τη μελέτη του συγκεκριμένου είδους, αναφέρει ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απόλυτα φυσιολογική για τις φώκιες. “Είναι η ανθρώπινη παρέμβαση και διαταραχή του θώκου τους που τις εξαναγκάζει να κρυφτούν σε μη προσβάσιμα μέρη όπως οι παράκτιες σπηλιές”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλίδης στη συνέντευξή του με το BBC News.  “Οπότε αυτό το μέρος ιδιαίτερα σημαντικό καθώς τα άτομα της «αγέλης» το θεώρησαν ασφαλές γι αυτό άλλωστε και επιλέγουν να κυκλοφορούν ελεύθερα”.
Οι ερευνητές της ομάδας Mom, της οποίας το όνομα προκύπτει από τη λατινική ονομασία του είδους Monachus monachus, παρακολουθούν και μελετούν αυτό το είδος για πάνω από 20 χρόνια. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, οδηγώντας τις φώκιες σε απομονωμένες σπηλιές, επηρέασαν έτσι και τον αριθμό των νεαρών ατόμων της αγέλης που είναι ικανά να επιβιώσουν έως την ενηλικίωση, αναφέρει χαρακτηριστικά η ερευνητική ομάδα. Ο δόκτωρ Καραμανλίδης εξηγεί: “Εξ’ αιτίας της διαταραχής που προκαλούν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, οι φώκιες γεννούν σε αυτές τις παράκτιες σπηλιές και πολλά από τα μικρά τους πεθαίνουν κατά τη διάρκεια των καταιγίδων”.
Οι ερευνητές τοποθετούν τις κάμερες  
      που θα τους βοηθήσουν να μελετήσουν
      τις φώκιες
O αριθμός των νεογέννητων σε αυτή τη νεοευρεθείσα τοποθεσία είναι ο μεγαλύτερος συγκριτικά με όλες τις άλλες γνωστές τοποθεσίες στη Μεσόγειο.
Η ερευνητική ομάδα τοποθέτησε κάμερες στο νησί για να μελετήσει από μακριά τις φώκιες.
Η επισκεψιμότητα της περιοχής από τους τουρίστες οδήγησε τα ζώα να απομακρυνθούν από τις άλλες ακτές και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να αποτρέψουν ένα αντίστοιχο συμβάν στη νέα τοποθεσία που ανακάλυψαν στο νησί.
"Είναι ένα μικρό νησί στο Αιγαίο με όμορφες ηλιόλουστες παραλίες”, λέει ο καθηγητής στο BBC News.


Φωτογραφία με τις φώκιες στην νέα περιοχή, όπου “αισθάνονται αρκετά ασφαλείς” για να ξαπλώνουν στις παραλίες

"Οπότε εάν παραμείνει ανοικτό στο κοινό, το μέρος θα γεμίσει με κόσμο και οι φώκιες θα αρχίσουν πάλι να απομακρύνονται”. Παραπάνω από τις μισές φώκιες του είδους μένουν στην Ελλάδα. Η ερευνητική ομάδα κάνει έκκληση τώρα στην Ελληνική κυβέρνηση να κατατάξει το νησί και τα περιβάλλοντα ύδατα στις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές.
"Οι φώκιες επιβιώνουν στην Ελλάδα μόνο και μόνο επειδή έχουμε αυτά τα απομονωμένα νησιά, όπου οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση" είπε ο δόκτωρ Καραμανλίδης.
"Οπότε προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτήν την περιοχή ένα μέρος στο οποίο οι φώκιες θα αισθάνονται ασφαλείς."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου