"Science is merely an extremely powerful method of winnowing what's true from what feels good." Carl Sagan

Καποια στοιχεια για τη δουλεια μας

Είμαστε απόφοιτοι μεταπτυχιακού σε σχολές βιολογίας, χημικού και ιατρικής και αναλαμβάνουμε μεταφράσεις αγγλικών paper και reviews του αντίστοιχου περιεχομένου με το αντικείμενό μας. Η κοστολόγηση γίνεται με βάση τον αριθμό των σελίδων. Επιπλέον μεταφράζουμε κείμενα και σε άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά)

Πέρα όμως από τη δουλειά μας θέλουμε να δημιουργήσουμε μέσα από αυτό και ένα διαδραστικό blog όπου μπορείτε στα σχόλιά σας να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τη μετάφραση διαφόρων όρων ή με εργασίες και με τον τρόπο αυτό να αναπτυχθεί ένας διάλογος μεταξύ σας και μεταξύ μας που θα μας δίνει ερεθίσματα για να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερη..

We are graduates with master's degree in clinical biochemistry and molecular diagnostics. We undertake translation of scientific papers from english to greek, french, german, spanish and vice versa..

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ανατριχιάζεται όταν ακούτε καλή μουσική?: υπεύθυνη η ντοπαμίνη..

Μετάφραση άρθρου της Karen Hopkin

http://podcast.sciam.com/daily/sa_d_podcast_110109.mp3
Πατήστε στο παραπάνω link για να κατεβάσετε το mp3 αρχείο προτού διαβάσετε το κείμενο..ίσως σας βοηθήσει να καταλάβετε τι εννοούμε!
 
Σας έκανε να ανατριχιάσετε το φινάλε της Nessun Dorma από τον Παβαρότι; Αν ναι, να ξέρετε ότι αυτό συνέβη χάρις στο μόριο-νευροδιαββαστή ντοπαμίνη. Κι αυτό γιατί μια νέα μελέτη δείχνει ότι η ευχαρίστηση που νιώθουμε στο άκουσμα μιας ωραίας μελωδίας ή φωνής πηγάζει από την ίδιθα χημική διεργασία από την οποία πηγάζει και η χαρά που νιώθουμε μετά από την κατανάλωση ενός ωραίου γεύματος, το σεξ κ.α. Η μελέτη παρουσιάζεται στο περιοδικό Nature Neuroscience. [Valorie Salimpoor et al,Anatomically distinct dopamine release during anticipation and experience of peak emotion to music]
Πολλές από τις διαδικασίες που μας προκαλούν ευχαρίστηση είναι απαραίτητες για την επιβίωσή μας, όπως η τροφή και το ζευγάρωμα. Τι συμβαίνει όμως όταν πρόκειται για τις πιο ενδότερες απολαύσεις, από την μουσική μέχρι την παρακολουθήση διαφόρων έργων τέχνης; Επηρεάζουν εξίσου τον εγκέφαλο;


Για τη μελέτη αυτή οι επιστήμονες έδωσαν στα υποκείμενα της έρευνας να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο από το οποίο προέκυψε το σκορ που πιάνουν (σε ό,τι αφορά την ευχαρίστηση) όταν ακούνε κάποια μελωδία. Στ συνέχεια οι επιστήμονες σύγκριναν αυτά τα σκορ με τις συγκεντρώσεις της ντοπαμίνης (που απελευθερώθηκε) που ανίχνευσαν με απεικονιστικές τεχνικές στον εγκέφαλο.

Τα peak αυτά της ντοπαμίνης εξηγούν γιατί οι άνθρωποι δίνουν τόσο μεγάλη βάση σε ορισμένα είδη μουσικής αλλά και γιατί η μουσική μπορεί με ποικίλους τρόπους να χειραγωγήσει τα συναισθήματά μας.

Πηγή: www.scientificamerican.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου