"Science is merely an extremely powerful method of winnowing what's true from what feels good." Carl Sagan

Καποια στοιχεια για τη δουλεια μας

Είμαστε απόφοιτοι μεταπτυχιακού σε σχολές βιολογίας, χημικού και ιατρικής και αναλαμβάνουμε μεταφράσεις αγγλικών paper και reviews του αντίστοιχου περιεχομένου με το αντικείμενό μας. Η κοστολόγηση γίνεται με βάση τον αριθμό των σελίδων. Επιπλέον μεταφράζουμε κείμενα και σε άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά)

Πέρα όμως από τη δουλειά μας θέλουμε να δημιουργήσουμε μέσα από αυτό και ένα διαδραστικό blog όπου μπορείτε στα σχόλιά σας να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τη μετάφραση διαφόρων όρων ή με εργασίες και με τον τρόπο αυτό να αναπτυχθεί ένας διάλογος μεταξύ σας και μεταξύ μας που θα μας δίνει ερεθίσματα για να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερη..

We are graduates with master's degree in clinical biochemistry and molecular diagnostics. We undertake translation of scientific papers from english to greek, french, german, spanish and vice versa..

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

O άνθρωπος του Νεάτερνταλ δε θα κέρδιζε ποτέ σε έναν διαγωνισμό ομορφιάς..




Μετάφραση άρθρου της Nora Schultz για το newscientist.com
Οι Νεατερνταλ, αιωνία τους η μνήμη, δεν επρόκειτο όμως ποτέ να κερδίσουν σε κάποιο διαγωνισμό ομορφιάς. Μελέτες του κρανίου τους, σήμερα δείχνουν ότι τα άγρια πρόσωπά τους με τις πλατιές μύτες και τα προεξέχοντα ζυγωματικά, δεν αναπτύχθηκαν καν ως προσαρμογή στο κρύο.  
To σχήμα του προσώπου τους θεωρούνταν ως το αποτέλεσμα της προσαρμοστικής ανάπτυξης μεγάλων κοιλοτήτων που βοηθούν στη θέρμανση του εισπνεόμενου αέρα. Ωστόσο οι άνθρωποι που ζουν στην Αρκτική καθώς και άλλα θηλαστικά που επιβιώνουν στο κρύο δεν έχουν μεγάλες στοματικές κοιλότητες. 
"Οι κοιλότητές τους είναι μικρότερες από το μέσου όρο, πιθανά γιατί η θέρμανση του αέρα συμβαίνει μόνο στη ρινική κοιλότητα η οποία μεγάλωσε αφήνωντας λιγότερο χώρο για τη στοματική κοιλότητα, λέει ο Todd Rae από το Πανεπιστήμιο του Roehampton στο Λονδίνο.
Προκειμένου να υπολογίσουν το ακριβές μέγεθος των κοιλοτήτων των Νεατερνταλ, ο Rae και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα δεδομένα από ακτινογραφίες ακτίνων Χ και 3D CT στα κρανία των Νεατερνταλ. 

Μεγάλο πρόσωπο, μεγάλες κοιλότητες

Οταν η ομάδα συνέκρινε τα δεδομένα αυτά με δεδομένα από ακτινογραφίες κρανίου του Ηomo sapiens από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές βρήκαν ότι οι Νεατερνταλ είχαν μεγαλύτερες κοιλότητες μόνο και μόνο επειδή είχαν μεγαλύτερα πρόσωπα. Κατά τα άλλα οι αναλογίες μεγέθους προσώπου/κοιλοτήτων για τα 2 είδη ήταν όμοιες. 
Αυτό υποδηλώνει ότι τα πρόσωπα των Νεατερνταλ δεν σχηματίστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπίζουν το υπερβολικό κρύο, λέει η ομάδα του Rae. Στη διπλανή φωτογραφία φαίνεται στα δεξιά το κρανίο ενός Νεάτερνταλ και στα αριστερά το κρανίο του Homo sapiens.
Με βάση τα παραπάνω ο Ray λέει ότι μπορούμε πλέον να απορρίψουμε την υπόθεση της προσαρμογής στο κρύο "Αυτό μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε τους Νεάτερνταλ και τη ζωή τους εντελώς διαφορετικά" προσθέτει. 
Ο John Stewart από το Πανεπιστήμιο του Poole στην Αγγλία, λέει ότι αυτό αλλάζει αρκετά τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Ο ίδιος προτείνει ότι και τα μικρά άκρα των Νεάτερνταλ δεν ήταν αποτέλεσμα της προσαρμογής στο κρύο αλλά περισσότερο μια ανάγκη που προέκυψε από τη ζωή στο δάσος καθώς τους επιτρέπει να προσανατολίζονται καλύτερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου