Η
Advanced Cell Technology (ACT), που τον Νοέμβριο απέκτησε την έγκριση για τη χρήση ανθρώπινων βλαστοκυττάρων στη θεραπεία μιας σπάνιας παιδικής νόσου που οδηγεί στην τύφλωση, τη
Stargardt's disease, ανακοίνωσε στις 3 Ιανουαρίου ότι της δόθηκε το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ενηλίκους με τη χρήση βλαστοκυττάρων όμως αυτή τη φορά για μια πολύ πιο κοινή πάθηση, το σχετιζόμενο με την ηλικία εκφύλισμο της όρασης (
age-related macular degeneration-AMD).
Η Santa Monica, μια εταιρία βιοτεχνολογίας με βάση στην Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει το πρώτο επίπεδο κλινικών δοκιμών σε 12 άτομα όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλεια της θεραπευτικής αυτής προσέγγισης, η οποία βασίζεται στη χρήση ανθρώπινων βλαστοκυττάρων για την αναγέννηση των χρωμοφόρων επιθηλιακών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς (retinal pigment epithelium-RPE cells). Αυτά τα κύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς είναι αυτά που προσφέρουν στήριξη στους φωτουποδοχείς που εντοπίζονται στο κέντρο και απαιτούνται για την υψηλή ακρίβεια στην όραση. Ο εκφυλισμός δε αυτών των κυττάρων είναι που ευθύνεται για την AMD, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης των ατόμων άνω των 55 ετών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Robert Lanza, Διευθύνων επιστημονικός σύμβουλος της ACT. (Η θεραπευτική προσέγγιση που προτείνεται από την εταιρεία είναι εφαρμόσιμη στο 90% των πασχόντων από AMD).
Η εταιρεία αναφέρει ότι αρχικά σκέφτεται να κάνει τις δοκιμές στην Ιατρική σχολή του Πανεπιτημίου του Stanford στο Palo Alto της Καλιφόρνια και το Ινστιτούτο Jules Stein Eye του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες.
Ο Lanza λέει ότι η ACT μπορεί να παράγει "σχεδόν απεριόριστο και αναπαραγώγιμο" απόθεμα υγιών RPE κυττάρων. Προσθέτει ακόμη ότι επειδή μόνο 50-200.000 κύτταρα απαιτούνται για τη θεραπεία του εκάστοτε ασθενούς- κάτι σπάνιο για τα ως τώρα δεδομένα της θεραπείας με βλαστοκύτταρα- η κατασκευή και η διανομή αυτών των κυττάρων είναι παραπάνω από εφικτή.
Η ACT σκοπεύει επίσης να απαιτήσει την έγκριση για κλινικές δοκιμές και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας δεδομένου ότι υπολογίζεται πως περίπου 1 εκατομμύριο Ευρωπαίοι πάσχουν από την εν λόγω νόσο.
Η Menlo Park, μια άλλη εταιρεία βιοτεχνολογίας στην Καλιφόρνια ήταν η πρώτη που κέρδισε την έγκριση από το FDA για κλινικές δοκιμές μιας θεραπείας με τη χρήση βλαστοκυττάρων πριν 2 χρόνια- η θεραπεία αφορούσε τραάματα του νωτιαίου μυελού. Ωστόσο η πρώτη δοκιμή καθυστέρησε αρκετά με αποτέλεσμα το πρώτο άτομο να δεχτέι τη θεραπεία με έγχυση των βλαστοκυττάρων τον Οκτώβριο του 2010.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου