"Science is merely an extremely powerful method of winnowing what's true from what feels good." Carl Sagan

Καποια στοιχεια για τη δουλεια μας

Είμαστε απόφοιτοι μεταπτυχιακού σε σχολές βιολογίας, χημικού και ιατρικής και αναλαμβάνουμε μεταφράσεις αγγλικών paper και reviews του αντίστοιχου περιεχομένου με το αντικείμενό μας. Η κοστολόγηση γίνεται με βάση τον αριθμό των σελίδων. Επιπλέον μεταφράζουμε κείμενα και σε άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά)

Πέρα όμως από τη δουλειά μας θέλουμε να δημιουργήσουμε μέσα από αυτό και ένα διαδραστικό blog όπου μπορείτε στα σχόλιά σας να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τη μετάφραση διαφόρων όρων ή με εργασίες και με τον τρόπο αυτό να αναπτυχθεί ένας διάλογος μεταξύ σας και μεταξύ μας που θα μας δίνει ερεθίσματα για να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερη..

We are graduates with master's degree in clinical biochemistry and molecular diagnostics. We undertake translation of scientific papers from english to greek, french, german, spanish and vice versa..

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Αποικίες μικροβίων στα χαρτονομίσματα

Μια έρευνα εξετάζει τι «κατοικεί» στα χαρτονομίσματα 10 χωρών και μας αποκαλύπτει πολλά μικρόβια.

Οι χώρες χρησιμοποιούν διαφορετικές ονομασίες για τα νομίσματά τους. Στην Κίνα είναι το γουάν, το πέσος στο Μεξικό, οι λίρες στην Αγγλία, στη Νιγηρία χρησιμοποιούν το Ναϊρά, οι Ολλανδοί και οι Ιρλανδοί το ευρώ. Στις ΗΠΑ, όπως στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία το νόμισμα είναι το δολάριο ενώ στο αφρικανικό έθνος Μπουρκίνα Φάσο το νόμισμα είναι το φράγκο.

Μπορούν να χρησιμοποιούν διαφορετικές ονομασίες για τα νομίσματά τους, αλλά οι χώρες αυτές, και κατά πάσα πιθανότητα όλες οι υπόλοιπες χώρες έχουν κάτι κοινό: Τα μικρόβια στα χαρτονομίσματα. Αν έχετε ένα χαρτονόμισμα στην τσέπης σας είναι πολύ πιθανό να «κουβαλάτε» μαζί σας ολόκληρη αποικία μικροβίων. Οι επιστήμονες μελετούν τα μικρόβια που υπάρχουν στα νομίσματα πάνω από 100 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα πιστεύουν ότι τα μικρόβια αυτά μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες.


Οι περισσότερες τέτοιου είδους μελέτες εξέταζαν τα νομίσματα μια μόνο χώρας. Στη νέα έρευνα του Frank Vriesekoop και άλλων επιστημών έγινε μια απόπειρα να συγκριθούν οι πληθυσμοί των μικροβίων που υπάρχουν στα χαρτονομίσματα διαφόρων χωρών. Ο κος Vriesekoop, μικροβιολόγος του πανεπιστημίου Ballarat στην Αυστραλία, ηγήθηκε μιας ομάδας η οποία εξέτασε τα νομίσματα των χωρών που αναφέρθηκαν στην πρώτη παράγραφο. Οι ερευνητές εξέτασαν 1.280 χαρτονομίσματα στο σύνολο, και όλα προερχόμενα από περιοχές όπου οι άνθρωποι αγόραζαν τρόφιμα, όπως σούπερ μάρκετ, από πλανόδιους πωλητές και καφετέριες, από επιχειρήσεις που είναι ευρεία η κυκλοφορία νομισμάτων.

Ευρήματα

Συνολικά, τα δολάρια Αυστραλίας φιλοξενούσαν τα λιγότερα ζωντανά βακτήρια – όχι περισσότερα από 10 ανά τετραγωνικό εκατοστό. Αντίθετα, τα κινεζικά γουάν είχαν τα περισσότερα – περίπου 100 ανά τετραγωνικό εκατοστό (φανταστείτε 100 μικρόβια πάνω στο νύχι σας!).

Τα περισσότερα από αυτά τα μικρόβια δεν είναι ικανά να προκαλέσουν κάποια ασθένεια στον άνθρωπο. Ωστόσο, έξι τύποι μικροβίων ήταν αισθητά πιο επιβλαβής από τους υπόλοιπους. Τα νομίσματα στις ΗΠΑ ήταν πιο πιθανό να έχουν τα βακτήριο E. coli, που είναι «υπεύθυνο» για τις περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης, ενώ ζει στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων.

Αυτό που ονομάζουμε «χάρτινο νόμισμα» δεν είναι συνήθως κατασκευασμένο από χαρτί. Το δολάριο των ΗΠΑ για παράδειγμα είναι τυπωμένο σε ύφασμα που ως επί το πλείστος αποτελείται από βαμβάκι. Σε διαφορετικές χώρες βρίσκουμε διαφορετικά είδη υλικών από τα οποία είναι τα χαρτονομίσματα. Ορισμένα νομίσματα ήταν φτιαγμένα από πολύμερο. Ένα πολυμερές αποτελείται από πολλά μόρια που συνδέονται μεταξύ τους σαν μια αλυσίδα.

Τα τρία νομίσματα με τον χαμηλότερο αριθμό βακτηρίων βρίσκονταν σε εκείνα που είχαν κατασκευαστεί από πολύμερο. Τέτοια ήταν το δολάριο Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας καθώς και σε ορισμένα νομίσματα τους Μεξικού (ορισμένα πέσος είναι κατασκευασμένα από αυτό το υλικό). Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μικρόβια έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να επιζήσουν σε τέτοια νομίσματα απ’ ότι σε νομίσματα που είναι και από βαμβάκι.

Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι θα συνεχίσει την έρευνα ώστε να κατανοήσουν πως καταφέρνουν τα μικρόβια και επιζούν πάνω στα χαρτονομίσματα και αν θα πρέπει να ανησυχούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου