"Science is merely an extremely powerful method of winnowing what's true from what feels good." Carl Sagan

Καποια στοιχεια για τη δουλεια μας

Είμαστε απόφοιτοι μεταπτυχιακού σε σχολές βιολογίας, χημικού και ιατρικής και αναλαμβάνουμε μεταφράσεις αγγλικών paper και reviews του αντίστοιχου περιεχομένου με το αντικείμενό μας. Η κοστολόγηση γίνεται με βάση τον αριθμό των σελίδων. Επιπλέον μεταφράζουμε κείμενα και σε άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά)

Πέρα όμως από τη δουλειά μας θέλουμε να δημιουργήσουμε μέσα από αυτό και ένα διαδραστικό blog όπου μπορείτε στα σχόλιά σας να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τη μετάφραση διαφόρων όρων ή με εργασίες και με τον τρόπο αυτό να αναπτυχθεί ένας διάλογος μεταξύ σας και μεταξύ μας που θα μας δίνει ερεθίσματα για να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερη..

We are graduates with master's degree in clinical biochemistry and molecular diagnostics. We undertake translation of scientific papers from english to greek, french, german, spanish and vice versa..

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Το 1990 καταψύχθηκε και το 2010 γεννήθηκε.


Το 1990 καταψύχθηκε ένα έμβρυο. Σήμερα, 20 χρόνια μετά, από αυτό το έμβρυο γεννήθηκε ένα υγιέστατο μωρό. Η κρυοσυντήρηση εμβρύων δίνει τώρα χρονικό περιθώριο στις γυναίκες που θέλουν να αναβάλουν για μερικά ακόμη χρόνια τη μητρότητα. 

Η 42χρονη μητέρα έκανε δέκα χρόνια ανεπιτυχείς προσπάθειες να κάνει παιδί. Πέρυσι όμως της δόθηκε το έμβρυο και τον περασμένο Μάιο έφερε στη ζωή ένα αγοράκι. Το μωρό προήλθε από μία ομάδα πέντε εμβρύων που είχαν καταψυχθεί πριν από 20 χρόνια, τα οποία είχε δωρίσει ένα ζευγάρι που δεν τα χρειαζόταν, αφού εκείνοι κατάφεραν να
αποκτήσουν παιδί με τεχνητή γονιμοποίηση. 


Αν και έχουν μεγάλη διαφορά, τα δύο παιδιά είναι αδέλφια. Για 16 χρόνια, τα έμβρυα ήταν διαθέσιμα για «υιοθεσία», μέχρι που τελικά βρέθηκαν πως είναι συμβατά με τη γυναίκα και τον σύζυγό της, οι οποίοι ακολούθησαν τη θεραπεία στην Αμερική. «Εκανε θεραπεία από το 2000. Είναι επίμονη γυναίκα», δήλωσε στους «Sunday Τimes» ο γιατρός της Σέρτζιο Εχνινγκερ.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Δωδεκάχρονος αντικρούει τον Αϊνστάιν...!


Από τα οκτώ του φοιτά στο πανεπιστήμιο IUPUI. Στα δώδεκά του θα αποκτήσει έμμισθη θέση ερευνητή στο πανεπιστήμιο ενώ βρίσκεται κοντά στο να "καταρρίψει" τη θεωρία της σχετικότητας. Δείτε σε βίντεο τις μαθηματικές του δεξιότητες

Στα δώδεκα του χρόνια, ο Jacob Barnett βρίσκεται μερικές... μαθηματικές εξισώσεις μακριά από το να αποδείξει ως λαθεμένη τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, ενώ πρόκειται να επιχειρήσει να αντικρούσει και τη θεωρία του Big Bang.
Από τα οκτώ του έχει ενταχθεί στο Indiana University-Purdue University Indianapolis, ενώ πρόκειται να αρχίσει να αμείβεται, αναλαμβάνοντας θέση ερευνητή. "Του είπαμε ότι μετά από αυτό το εξάμηνο θα κλείσουμε τα βιβλία" σημείωσε o καθηγητής Φυσικής John Ross.

"Ακόμα δουλεύω πάνω σε αυτό. Έχω μία ιδέα, αλλά εξακολουθώ να εργάζομαι στις λεπτομέρειες", σημείωσε ο Jacob Barnett αναφορικά με το project του για τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Ορισμένοι καθηγητές από το Institute for Advanced Study in Princeton επιβεβαιώνουν πως βρίσκεται στο σωστό δρόμο ώστε να καταλήξει σε κάτι νέο.
"Έχω εντυπωσιαστεί από το ενδιαφέρον και τις γνώσεις που κατέχει μέχρι στιγμής", επισήμανε ο καθηγητής Scott Tremaine που έστειλε e-mail στην οικογένεια του 12χρονου, αναφέροντας πως όποιος κατορθώσει να λύσει τα προβλήματα με τα οποία ασχολείται ο γιος τους θα είναι σίγουρα υποψήφιος για βραβείο Νομπέλ.
Ο Jacob Barnett, με δείκτη ευφυίας 170, έχει διαγνωστεί με το σύνδρομο Asperger's, αλλά από πολύ μικρή ηλικία έγινε εμφανής η κλίση του. Μπορούσε να λύνει παζλ 5.000 κομματιών από την ηλικία των τριών και στα οκτώ του χρόνια εγκατέλειψε το σχολείο και μπήκε στο πανεπιστήμιο Indiana University-Purdue University Indianapolis.
Η μητέρα του Kristine Barnett του ζήτησε να παρουσιάσει σε ένα βίντεο τις μαθηματικές του δεξιότητες και έτσι έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε και φυσικά να θαυμάσουμε τον Jacob.
Πηγή: news247.gr

Η νοημοσύνη ενός χιμπατζή...


Ένα σύντομο, ενδιαφέρον κλιπ από το "Ape Genius (Ιδιοφυΐα των Πιθήκων) του National Geographic. Ένα ντοκιμαντέρ που αποδεικνύει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων σε χιμπατζήδες, ζητώντας συνεργασία."


Επίσης, δείχνει χιμπατζήδες να παρέχουν αρωγή σε ανθρώπους, εφόσον κατανοήσουν τι είδους βοήθεια χρειάζεται, ανακτώντας αντικείμενα που είναι απομακρυσμένα από τους ανθρώπους-συντρόφους τους.



Με την πάροδο του χρόνου, γίνεται όλο και πιο προφανές ότι οι μεγάλοι πίθηκοι είναι εξελικτικά ξαδέρφια μας. Ελπίζω, όλοι όσοι βλέπουν αυτά θα ήταν σε θέση να μοιραστούν την κατάπληξη και το δέος μου για την λαμπρότητα που εμφανίζεται σε αυτά τα εκπληκτικά πλάσματα.

Χρόνος μετατροπής της σκέψης σε λόγια...!


Μέσα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να σκεφτεί μια λέξη, να εφαρμόσει τους κανόνες της γραμματικής σε αυτήν και να τη στείλει στο στόμα ως λόγο. Για πρώτη φορά, οι......νευροεπιστήμονες  παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο την επεξεργασία της γλώσσας στον  εγκέφαλο, κατέγραψαν αναλυτικά αυτή την αστραπιαία διαδοχή καταστάσεων  και την "έσπασαν" σε διακριτά βήματα.

Η ανακάλυψη έγινε μέσω ηλεκτροδίων που... είχαν εμφυτευτεί σε εγκεφάλους εθελοντών επιληπτικών. Το "δίκτυο της  γλώσσας" στον εγκέφαλο μελέτησε ομάδα επιστημόνων υπό τους Νεντ Σαχίν  και Στίβεν Πίνκερ του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ των  ΗΠΑ και η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό "Science".
Με ποιο τρόπο η πρόθεσή μας να μιλήσουμε, μετατρέπεται σε πραγματικό λόγο;

Στον  εγκέφαλο δημιουργείται ένα προλεκτικό μήνυμα, που διαφέρει στους  ανθρώπους, ανάλογα με τη συγκεκριμένη γλώσσα που μιλάει ο καθένας. Μέσα  από διαδοχικά βήματα, το προλεκτικό μήνυμα γίνεται λόγος. Τα βήματα αυτά  περιλαμβάνουν την ανάκληση από τον εγκέφαλο διαφορετικών ειδών  πληροφοριών (σημασιολογικών, συντακτικών, φωνολογικών), που στη συνέχεια  συνδυάζονται σε μεγαλύτερες δομές, μια διαδικασία που καλείται  "ενοποίηση".

Ανακαλύφθηκε ιός που τρώει ιούς...


Ο τρίτος γνωστός ιός που παρασιτεί σε άλλους ιούς ανακαλύφθηκε σε μια απομονωμένη λίμνη της Ανταρκτικής. Οι ειδικοί εκτιμούν τώρα ότι αυτού του είδους οι «ιοφάγοι» ενδέχεται να είναι διαδεδομένοι στη φύση και να ρυθμίζουν την οικολογική ισορροπία.

Ομάδα Αυστραλών βιολόγων ανακάλυψε το νέο ιοφάγο στη λίμνη Οργκάνικ της Αυστραλίας, η οποία σχηματίστηκε πριν από 6.000 χρόνια, όταν η στάθμη της θάλασσας βρισκόταν ψηλότερα από ό,τι σήμερα.

Ο άγνωστος ως σήμερα ιός βαφτίστηκε «ιοφάγος της λίμνης Οργκάνικ», ή OLV.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τον ιό αναλύοντας μαζικά τα γονιδιώματα των μικροοργανισμών που ζουν στη λίμνη. Τα γενετικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο ιοφάγος παρασιτεί στους γιγάντιους ιούς της οικογένειας Phycodnaviridae, οι οποίοι τρέφονται με μικροσκοπικά φύκη.

Τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι ο ιοφάγος προστατεύει το φυτοπλαγκτό της λίμνης περιορίζοντας τη δράση των άλλων ιών.

«Η εργασία μας όχι μόνο αποκαλύπτει την εκπληκτική βιοποικιλότητα αυτής της λίμνης, αλλά αποκαλύπτει επίσης το πόσο λίγα γνωρίζουμε για την πολυπλοκότητα των εμπλεκόμενων βιολογικών διεργασιών» σχολιάζει ο Ρικάρντο Καβιτσιόλι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η ανακάλυψή του δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση της ΠΕΒ για την 2η ημερίδα Νέων Βιοεπιστημόνων...

Στις 2 Απριλίου 2011 στο ΙΙΒΕΑΑ, στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί η 2η Ημερίδα Νέων Βιοεπιστημόνων. Στα πλαίσια αυτής, θα συζητηθεί το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τους Βιοεπιστήμονες και θα παρθούν αποφάσεις για κινήσεις και δράσεις προς την επίλυσή τους.
Στην ημερίδα έχουν ήδη οριστεί τρείς θεματικές ενότητες όπου θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν προπτυχιακούς φοιτητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα των βιοεπιστημόνων.

Η συμβολή και η διάθεση όλων μας είναι καθοριστικής σημασίας!

Για τη διοργάνωση της 2ης Ημερίδας Νέων Βιοεπιστημόνων είμαστε ακόμα σε προπαρασκευαστικό στάδιο (δημιουργία ιστοσελίδας νέων βιοεπιστημόνων, δημιουργία αφίσας για την προώθηση της 2ης ημερίδας, ενημέρωση συναδέλφων κτλ) και εννοείται η διάθεση, η εμπειρία και οι ιδέες όλων είναι ευπρόσδεκτες!
Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή προτάσεων, παρακαλούμε επισκεφτείτε το group του HYB (Hellenic Young Bioscientists network):  https://groups.google.com/group/HellenicYoungBioscientists?hl=el, καθώς και το HYB στο facebook.

Δίκτυο Νέων Βιοεπιστημόνων (ΗΥΒ)
Αθήνα  19/01/2011

Γονίδια και οξεία μυελογενής λευχαιμία...ελπίδες για νέες θεραπείες



White blood cell in patient with leukaemia 
Μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Ο Γ. Βασιλείου δήλωσε ότι, χάρη στη νέα έρευνα, εντοπίστηκαν κρίσιμα βιολογικά στάδια που λαμβάνουν χώρα κατά την ανάπτυξη της λευχαιμίας, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, μελλοντικά, αν και -όπως είπε- η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει δεκαετίες. Σε πιο σύντομο χρόνο, όμως, πρόσθεσε, ίσως καταστεί εφικτό να χρησιμοποιηθούν υπάρχοντα φάρμακα με πιο στοχευμένο τρόπο.
Τρεις ομάδες γενετικών μεταλλάξεων, που προκαλούν οξεία μυελογενή λευχαιμία -έναν τύπο καρκίνου του αίματος-, ανακαλύφθηκαν από Βρετανούς επιστήμονες, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες της νόσου.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger, με επικεφαλής τον αιματολόγο και ερευνητή του καρκίνου Γιώργο Βασιλείου, σε συνεργασία με επιστήμονες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», σύμφωνα με το BBC, ανακάλυψαν με ποιο τρόπο η συνηθέστερη μετάλλαξη, που λαμβάνει χώρα στο γονίδιο Npm 1, αρχίζει τη διαδικασία τής ανάπτυξης του καρκίνου και πώς συνεργάζεται με άλλες μεταλλάξεις για να προκαλέσει κανονική λευχαιμία. Κάνοντας πειράματα σε ποντίκια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν με ποια διαδικασία αυτές οι μεταλλάξεις, μέσα από μια διαδοχή διακριτών σταδίων, μετατρέπουν το φυσιολογικό αίμα σε λευχαιμικό.

H πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ λέει: Η ινδική κάνναβη δεν είναι «αθώα» ουσία!!!

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη
Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ ) 
 
Κατά καιρούς γίνεται συζήτηση για την ινδική κάνναβη, τη χρήση της, φαρμακευτική και μη, καθώς και για τον διαχωρισμό «μαλακών» και «σκληρών» ναρκωτικών. Συζητώντας με την πρόεδρο του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μένη Μαλλιώρη, σκιαγραφούμε το προφίλ της ινδικής κάνναβης.

Ακούμε πολλά για τις επιπτώσεις της χρήσης της ινδικής κάνναβης στην υγεία. Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις επιπτώσεις αυτές;

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, και λόγω του διεθνούς διαλόγου για το αν η ινδική κάνναβη είναι ακίνδυνη ουσία, έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες για την «επιβλαβή» χρήση της. Έχει πλέον αποδειχτεί ιατρικά, ότι η ινδική κάνναβη δεν είναι μια αθώα ουσία και βεβαίως οι μαγνητικές απεικονίσεις είναι σαφείς, όσον αφορά την επίπτωση της μακροχρόνιας χρήσης στη μνήμη, την κρίση και την αντίληψη. Βεβαίως και στη συμπεριφορά. Μάλιστα σε άτομα που έχουν προδιάθεση για εμφάνιση ψυχιατρικών προβλημάτων, έχουμε παρατηρήσει ότι ακόμα και μετά την πρώτη επαφή με την ουσία, πυροδοτείται μια ψυχωσική αντίδραση. Να τονίσουμε ότι πρόκειται για μια μικρή μειονότητα. Στο πλαίσιο μάλιστα των εφημερίων μου στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο όπου υπηρετούσα ως αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής, δεν ήταν λίγα τα περιστατικά, που ερχόντουσαν στα εξωτερικά ιατρεία και από το ιστορικό προέκυπτε ότι η εικόνα που παρουσίαζαν, η ψυχωσική συνδρομή, είχε πυροδοτηθεί από την πρώτη επαφή με την ουσία. Δεν το λέω για να φοβίσω κανέναν. Είναι όμως μια πραγματικότητα που πρέπει να ειπωθεί, αν μη τι άλλο για να βοηθηθούν τα ίδια τα άτομα, οι ίδιες οι οικογένειες, και εμείς οι γιατροί, γιατί πολλοί δεν γνωρίζουν αυτή τη συνέπεια, οπότε θα πρέπει να την λάβουμε υπόψη μας στη διάγνωσή μας.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Δέντρα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια !

Από chemist.gr

Η έννοια «πράσινη» ενέργεια αποκτά κυριολεκτική σημασία, όταν πρόκειται τα δέντρα να γίνουν πηγές τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος. Όσο κι αν ακούγεται αδιανόητο, αυτό ακριβώς είναι το όραμα ορισμένων επιστημόνων, που φιλοδοξούν να μετατρέψουν σε γεννήτριες τα δέντρα γύρω μας.

Η «τρελή» ιδέα κερδίζει έδαφος και, αν κάποτε υλοποιηθεί, όχι μόνο θα μπορεί κάποιος να συνδέει μια ηλεκτρονική συσκευή για φόρτιση στον κορμό ενός δέντρου, αλλά τα ίδια τα δάση θα μπορούν να παρέχουν ηλεκτρισμό σε τεράστια δίκτυα αισθητήρων, που θα προειδοποιούν έγκαιρα για πυρκαγιές, σύμφωνα με το New Scientist.

Είναι ήδη γνωστό ότι αν κάποιος βάλει ηλεκτρόδια από δύο διαφορετικά μέταλλα (συνήθως χαλκό και ψευδάργυρο) σε ένα φυτό (π.χ. πατάτα), μπορεί να παραχθεί μια μικρή ποσότητα ηλεκτρισμού – κάτι που έχει αξιοποιηθεί δεόντως και σε παιδικά πειράματα.

To κλάμα κάνει καλό...!


Κλαίμε από λύπη, από απογοήτευση, από θυμό. Κλαίμε από συγκίνηση, από υπερένταση, ακόμη και από χαρά. Οι γυναίκες κλαίνε πιο εύκολα και μάλιστα χωρίς να νιώθουν ντροπή για αυτό. Για τους άνδρες πάλι το κλάμα, ειδικά μπροστά σε τρίτους, παραμένει ταμπού, αφού θεωρείται ένδειξη αδυναμίας.


Και όμως το κλάμα κάνει καλό στην υγεία! Μας απελευθερώνει, μας ανακουφίζει και απομακρύνει τη συναισθηματική ένταση. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όταν κλαίμε, εκφράζουμε ανοιχτά τα συναισθήματά μας και «βγάζουμε» από μέσα μας αυτό που μας βασανίζει, κάτι που βελτιώνει την ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία.

Από που προήλθε ο αέρας που αναπνέουμε???



Μπορεί το οξυγόνο να είναι η ανάσα της ζωής, αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο πλημμύρισε τη γήινη ατμόσφαιρα. Πρόσφατα, ερευνητές από την Αυστραλία αποπειράθηκαν να δώσουν μια εξήγηση, θεωρώντας ότι....σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι υπερήπειροι και τα «υπερβουνά».

Όπως πιστεύεται, η οξυγονοποίηση της γήινης ατμόσφαιρας πραγματοποιήθηκε σε 6-7 βήματα, με τη διαδικασία να ξεκινά πριν από 2,65 δισεκατομμύρια χρόνια και να ολοκληρώνεται περίπου πριν από 40 εκατομμύρια χρόνια. Ο Ian Campbell και η Charlotte Allen από το Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο της Καμπέρα, πιστεύουν ότι τα περισσότερα από αυτά τα βήματα συμπίπτουν με τον σχηματισμό των υπερηπείρων.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Η προέλευση της...ζωής!!!


Mετάφραση άρθρου του David Biello για το scientificamerican.com
Πως ξεκίνησε η ζωή στη Γη; Η επιστήμη δεν έχει απαντήσει ακόμη σε αυτό το ερώτημα. Ωστόσο το 1950 2 χημικοί ανέμιξαν κάποια δηλητηριώδη αέρια, όπως αυτά που θα βρισκε κανείς σε ηφαίστεια, και συνδυάζοντας τα με τον ηλεκτρισμό παρήχθη φως. Με έκπληξή τους ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας δημιούργησαν και ορισμένα αμινοξέα. Η ζωή στη Γη βασίζεται σε αυτά τα σημαντικά συστατικά, ο συνδυασμός των οποίων δίνει τις πρωτεΐνες. 

Γιατί αλλάζουμε την ώρα δύο φορές κάθε χρονιά???


Η ημέρα που οι λάτρεις του ύπνου βρέθηκαν κατά μία ώρα λιγότερο στην αγκαλιά του Μορφέα έφτασε. Την Κυριακή, στις 3 τα ξημερώματα, οι δείκτες του ρολογιού προχώρησαν μια ώρα μπροστά, καθώς είναι η στιγμή που λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας και ξεκινάει και επίσημα το καλοκαιράκι. Αναρωτηθήκατε ποτέ όμως, ποια είναι η αιτία που αλλάζουμε την ώρα δύο φορές τον χρόνο;


Στην Ελλάδα, στόχος της αλλαγής της ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, μιας και συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι το φυσικό φως.
Γι αυτήν την αλλαγή μπορεί να «κατηγορηθεί» ο Βενιαμίν Φραγκλίνος. Η σημαντική αυτή φιγούρα του Διαφωτισμού, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που διατύπωσε το 1784 την ιδέα της θερινής ώρας, καθώς διαπίστωσε ότι περισσότερος ήλιος σημαίνει εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας.
Έτσι, εκατομμύρια κάτοικοι σε διάφορες περιοχές του πλανήτη «αναγκάζονται» να ρυθμίζουν δύο φορές το χρόνο τα ρολόγια τους, εάν θέλουν να είναι… συνεπείς στις δουλειές τους.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Εκπαιδευτικοί πετούν ψηλά στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος...!

 Από το scienceinschool.org Μετάφραση της Ελισάβετ Μοσχόβου

image
Οι εκπαιδευτικοί Bernhard Sturm (αριστερά) και Javier Mendez μέσα σε ένα αντίγραφο του θαλαμίσκου Columbus του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού
Η εικόνα προσφέρθηκε από Carmen Guerra
Η Eleanor Hayes μάς μιλά για το πρόσφατο σεμινάριο εκπαιδευτικών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας [European Space Research and Technology Centre].
Τον Ιούνιο του 2010, χάρηκα πολύ με την πρόσκληση να συμμετάσχω στο πρώτο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς σχετικά με τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας [European Space Research and Technology Centre - ESTEC] στην Ολλανδία. Εκεί είχα την ευκαιρία να συναντήσω πολλούς ενθουσιώδεις ευρωπαίους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν μαθήματα θετικών επιστημών – το κοινό στο οποίο απευθύνεται τοScienceinSchool – και επίσης να λάβω μέρος σε μερικά συναρπαστικά εργαστήρια.


Ο «μυστηριώδης» Ερμής...!


 Ανανεώνεται το ενδιαφέρον για έναν από τους πλέον «αινιγματικούς» πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Σε ελλειπτική τροχιά τέθηκε γύρω από τον «αγγελιοφόρο των θεών» Ερμή ο «αγγελιοφόρος» της NASA, Messenger, πριν από μερικές ημέρες, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον για έναν από τους πλέον «μυστηριώδεις» - καθώς μόνο μία φορά τον έχει «επισκεφτεί» γήινο σκάφος (Mariner 10, τη δεκαετία του 1970)- πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
Ο Ερμής αποτελεί τον μικρότερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, ενώ έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη πυκνότητα και την αρχαιότερη πλανητική επιφάνεια (κάποια τμήματα της οποίας θεωρείται πως σχηματίστηκαν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, όταν σχηματιζόταν και το ηλιακό μας σύστημα) και βιώνει τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις θερμοκρασίας.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ενημέρωση σχετικά με τον Καρκίνο: Ένα στοίχημα συχνά χαμένο...

Άρθρο του Αλέξανδρου Αρδαβάνη, παθολόγου-ογκολόγου στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας
για την ελευθεροτυπία

Αν και κάθε σοβαρή νόσος παράγει φόβο, αρκετές δεκαετίες μετά την εισαγωγή αποτελεσματικής θεραπείας και τη δυνητική ιασιμότητα για αρκετά νεοπλάσματα, η ανακοίνωση της διάγνωσης ενός κακοήθους νεοπλάσματος εμπεριέχει ιδιαίτερο φορτίο τρόμου, εν μέρει προερχόμενου από το συλλογικό συνειδητό. Είναι το αρχέγονο ρίγος που προκαλείται από το «κοίταγμα κατάματα του θανάτου».
Ενας «αφορισμός»: όλοι οι ασθενείς με καρκίνο φαίνεται να το γνωρίζουν, παρά κάθε προσπάθεια απόκρυψής του. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το αξίωμα, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί ο διεθνώς ισχύων κώδικας δικαιωμάτων του ασθενούς προβλέπει ότι ο ασθενής έχει δικαίωμα και ο γιατρός οφείλει να του παράσχει όλη την αλήθεια σε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τη νόσο του, τη θεραπεία της και την πρόγνωση.
Εξίσου σημαντική όμως με το παραπάνω είναι και η αναγνώριση της αναγκαιότητας εξατομίκευσης της πληροφόρησης του ασθενούς με βάση τα εκάστοτε ιδιαίτερα κοινωνικά ή ατομικά χαρακτηριστικά, διατηρώντας στον πυρήνα το δικαίωμα της επαρκούς αλλά και κατάλληλης πληροφόρησης του ασθενούς.

Γιατί τα φρούτα πέφτουν κάτω όταν ωριμάζουν???


Γιατί τα φρούτα πέφτουν από το δέντρο, όταν ωριμάζουν; Φανταστείτε ότι τα φρούτα φέρουν πάντα μέσα τους σπόρους, δεν είναι τίποτα τυχαίο...Τα φρούτα βοηθούν ένα φυτό στο να διασπείρει τους καρπούς του όσο πιο μακριά γίνεται. Δηλαδή, είναι ένας μηχανισμός του φυτού, που παράγει ένα προϊόν, που το βοηθάει...


...στη συνεχίση της ζωής αυτού του είδους και στον πολλαπλασιασμό τους. Όπως για παράδειγμα εμείς οι άνθρωποι: γεννάμε για να συνεχίσουμε το είδος μας! 


Αυτό είναι επιθυμητό για τον πολλαπλασιασμό ενός συγκεκριμένου είδους φυτού καθώς προλαμβάνει τον «ανταγωνισμό» που θα προέκυπτε αν όλοι οι σπόροι φύτρωναν πολύ κοντά στο αρχικό φυτό για χώρο, φως, νερό και θρεπτικές ουσίες του εδάφους. 

Επομένως συμπεραίνουμε ότι είναι αναγκαίο ένα φρούτο να αποχωρίζεται από το μητρικό φυτό του. 

Οι πρωταθλητές των εντόμων...!

Οι περισσότεροι τα απεχθάνονται, για πολλούς είναι αδιάφορα, για άλλους ενοχλητικά και για άλλους πάλι ασκούν μια παράξενη γοητεία. Ας δούμε λοιπόν τους πρωταθλητές των εντόμων.

Το πιο ενοχλητικό
Πολλοί θεωρούν το πιο ενοχλητικό έντομο μια μικρή σκνίπα της οικογένειας Ceratopogonidae, τη Leptoconaps torrens, που όχι μόνο τσιμπά, αλλά μπορεί και περνά από τις τρύπες της σήτας των παραθύρων.


Το πιο φωνακλάδικο
Το αρσενικό τζιτζίκι μπορεί να ακουστεί στα 400 μέτρα.




Το πιο βλαβερό

Η ακρίδα Schistocerca gregoria τρώει καθημερινά τροφή ίση με το βάρος της και ταξιδεύει από την Αφρική έως την Ινδία σε μεγάλα σμήνη. Ένα σμήνος μπορεί να καταναλώσει 20.000 τόνους βλάστησης καθημερινά. Σχετίζεται με τις αναφορές για τις μάστιγες της Παλαιάς Διαθήκης.




Πυρηνικός κίνδυνος στην Ιαπωνία – Η Χημική πλευρά

Από www.chemist.gr, και η πηγή εδώ 
 
Τις τελευταίες ώρες ακούμε πως η Ιαπωνία ξέμεινε από αποθέματα Βορικού Οξέος και ζητάει βοήθεια από την Ν. Κορέα. Γιατί όμως το Βορικό Οξύ είναι τόσο σημαντικό για την αντιμετώπιση του πυρηνικού ατυχήματος; Το Βόριο λειτουργεί ώς neutron-absorber , δηλαδή έχει την ικανότητα να απορροφά ένα νετρόνιο. Συγκεκριμένα το B-10 απορροφά ένα νετρόνιο και στη συνέχεια διασπάται σε Li-7 (Λίθιο – 7) και He-4 (Ήλιο – 4) , τα οποία είναι 2 σταθερά στοιχεία! Έτσι τα νετρόνια που δημιουργούνται απο την πυρηνική σχάση του ουρανίου απορροφώνται από το Βόριο και δέν συνεχίζουν προς σχάση άλλων ραδιενεργών πυρήνων. Το Βορικό Οξύ είναι υδατοδιαλυτό και έτσι μπορεί να διαλυθεί στο θαλασσινό νερό και να ψεκαστεί στους αντιδραστήρες της Φουκοσίμα ώστε να να τους ψύξει αλλά και να καταστείλει την πυρηνική σχάση.
Ακολουθεί ένα πολύ αναλυτικό video απο το γνωστό και μη εξαιρετέο κύριο του Periodic Table of Videos.



Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Τα...διαμάντια στην υπηρεσία της αντικαρκινικής θεραπείας!!!


Από www.tvxs.gr



Τα αντικαρκινικά φάρμακα γίνονται ολοένα και πιο αναποτελεσματικά διότι τα καρκινικά κύτταρα τα αποβάλλουν εγκαίρως πριν προλάβουν να δράσουν. Η αντίσταση αυτή στα φάρμακα αποτελεί το 90% του λόγου αποτυχίας της θεραπείας στον κακοήθη καρκίνο.
Τα «νανοδιαμάντια» - σωματίδια με βάση τον άνθρακα, διαμέτρου 2-8 νανομέτρων, με οκτάεδρη δομή – αντιμετωπίζουν το παραπάνω πρόβλημα, διότι οι κυτταρικά μεταφερόμενες πρωτεΐνες, που συνήθως αποβάλλουν το φάρμακο από το κύτταρο, δεν μπορούν να τα «κουβαλήσουν». Συνεπώς, το φάρμακο μένει εντός του κυττάρου.
Ο Ντιν Χο, βιοϊατρικός μηχανικός του Northwestern University στο Έβανστον του Ιλινόις, που ηγήθηκε της έρευνας, υποστηρίζει πως η χημική επιφάνεια των νανοδιαμαντιών είναι αυτό που τα κάνει ξεχωριστά. Η πλευρική επιφάνεια των διαμαντιών διαθέτει διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως η ηλεκτρική φόρτιση. Συνεπώς ένα φάρμακο μπορεί να συνδεθεί σε μια ουδέτερη επιφάνεια, για παράδειγμα, ενώ μια άλλη πλευρά διατηρεί ηλεκτροστατική φόρτιση, επιτρέποντας στο νανοδιαμάντι να διασκορπιστεί σε υγρά.
Άλλα νανοσωματίδια, όπως τα συνθετικά πολυμερή από γλυκολικό-λακτικό οξύ, χρησιμοποιούνται ήδη εργαστηριακά για φάρμακα, αλλά δεν διαθέτουν αυτή την επιφάνεια με την ικανότητα προσαρμογής.

Βρέθηκε η Χαμένη Ατλαντίδα...?



 
Ψάχνουν την μυθική Ατλαντίδα στους βάλτους της νότιας Ισπανίας, πιστεύοντας ότι σαρώθηκε από αρχαίο τσουνάμι.

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο καθηγητή Ρίτσαρντ Φρόιντ του πανεπιστημίου του Χάρτφορντ στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι πιθανότατα εντόπισε την χαμένη πόλη της Ατλαντίδας σε μια βαλτώδη περιοχή στη νότια Ισπανία.
Οι ερευνητές -σε μια επίκαιρη αναφορά στα τραγικά γεγονότα μετά το σεισμό της Ιαπωνίας- πιστεύουν ότι ένα γιγάντιο τσουνάμι «κατάπιε» την μυθική μητρόπολη, για την οποία έγραψε ο φιλόσοφος Πλάτων πριν περίπου 2.400 χρόνια, αλλά πολλοί επιστήμονες σήμερα θεωρούν ότι δεν έχει σχέση με την ιστορική πραγματικότητα.
«Αυτή είναι η δύναμη των τσουνάμι. Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε ότι μπορεί να σαρώσουν την ενδοχώρα σε βάθος 100 χιλιομέτρων και γι’ αυτό ακριβώς μιλάμε (σ.σ. στην περίπτωση της Ατλαντίδας)», δήλωσε ο Φρόιντ στο πρακτορείο Ρόιτερ.
Οι ερευνητές αρχαιολόγοι και γεωλόγοι (Αμερικανοί, Καναδοί και Ισπανοί) χρησιμοποίησαν μια δορυφορική φωτογραφία που εμφανίζει τα ίχνη μιας βυθισμένης πόλης βόρεια του ισπανικού λιμανιού του Κάδιθ (τα Γάδαρα των αρχαίων Ελλήνων). Η πόλη βρίσκεται λίγο έξω από τα στενά του Γιβραλτάρ, στην περιοχή του Ατλαντικού και κατ’ αρχήν χρονολογείται πριν από 4.000 χρόνια. Εκεί, σε αυτή την τεράστια βαλτώδη περιοχή του Πάρκου Ντόνα Άνα, ένα από τα πιο εκτεταμένα έλη της Ευρώπης, στο αχανές δέλτα του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν την Ατλαντίδα, με τη βοήθεια υπόγειων ραντάρ, ψηφιακής χαρτογράφησης της περιοχής και της σύγχρονης υποθαλάσσιας τεχνολογίας.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Τι είναι η ανθρώπινη Αύρα???

Η λέξη Αύρα σημαίνει ατμόσφαιρα του πολύχρωμου φωτός, αποκαλούμενη "aureola". Η ανθρώπινη αύρα είναι ένα πολυστρωματικό πεδίο ενέργειας που παράγεται πρώτιστα από τα πνευματικά κέντρα ενέργειας Τσάκρα (chakra), που υπάρχουν μέσα σε όλο το σώμα / πνεύμα. 

Η αντιληπτή επίδραση φωτοστεφάνου γύρω από το ύψος πίεσης καλείται "nimbus". Η αύρα απεικονίζει τις διαθέσεις, την προσωπικότητα, τα γνωρίσματα, τις συγκινήσεις, τη γενική ευημερία, τις πνευματικές δυνατότητες και την εξέλιξη.. γίνεται επάνω της απεικόνισης διάφορων στρωμάτων ή σωμάτων και σχετικά με τα διαφορετικά Τσάκρα (chakra)και τις πτυχές της πνευματικής και υλικής ζωής και φύσης μας.

Η αύρα μπορεί να "λαμπρύνει" ορατά και να αλλάξει όταν παραδείγματος χάριν εξετάζουμε ή τραβάμε με κάποιο τρόπο τα στοιχεία συμπεριφοράς του πνεύματός μας όπως στην πνευματική θεραπεία ή την περισυλλογή ή σε άλλες δραστηριότητες, καθώς επίσης και στα κανονικά καθημερινά γεγονότα της ζωής μας.



Αύρα είναι ο ίδιος ο άνθρωπος εκδηλωμένος ταυτόχρονα και στα τέσσερα πεδία συνείδησης (ή στοιχεία σύμφωνα με την αστρολογική ορολογία). Τα πεδία αυτά της συνείδησης είναι διαφορετικής ποιότητας ύλη. Και ανάλογα με το βαθμό εξέλιξής και τις δυνάμεις, λειτουργούμε στο καθένα από αυτά. Έτσι είναι σωστότερο να θεωρούμε την Αύρα και όχι σαν ένα δαχτυλίδι ή σύννεφο γύρω μας.
Το φυσικό μας σώμα διακρίνεται στο κέντρο όλων των σωμάτων μας σαν μια υλική αποκρυστάλλωση. Τα υπόλοιπα σώματα το διαπερνούν και εκτείνονται και πέρα από το περίγραμμά του. Το φυσικό σώμα είναι τομικρότερο και το χονδροειδέστερο απ' όλα.

Η νέα θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πλέον διαθέσιμη στη χώρα μας...


Από medexperts.gr

Η νέα θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης με Κοριφολλιτροπίνη άλφα είναι πλέον διαθέσιμη στη χώρα μας. H Κοριφολλιτροπίνη άλφα υπόσχεται στις γυναίκες λιγότερη ταλαιπωρία στον κύκλο θεραπείας. Πλέον αρκεί μια μόνο ένεση, αντί για επτά ενέσεις της γνωστής - μέχρι σήμερα - θεραπείας με γοναδοτροπίνες.
Η Κοριφολλιτροπίνη άλφα (Corifollitropin alfa), είναι ένας νέος τύπος ανασυνδυασμένης γοναδοτροπίνης με δράση FSH, της γνωστής φυσικής ορμόνης που παράγεται από το γυναικείο οργανισμό και διεγείρει την παραγωγή ωαρίων στις ωοθήκες.
Το πλεονέκτημα της Κοριφολλιτροπίνης άλφα, είναι η παρατεταμένη διάρκεια δράσης της, αφού έχει τη δυνατότητα να διεγείρει και να διατηρεί την ανάπτυξη πολλαπλών ωοθυλακίων για επτά ημέρες. Η corifollitropin alfa σε συνδυασμό με πρωτόκολλο GnRH ανταγωνιστή μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ενέσεων έως και 70% σε ένα κύκλο θεραπείας. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι παρότι η θεραπεία με Κοριφολλιτροπίνη άλφα πρέπει να πραγματοποιείται πάντα υπό την επίβλεψη ειδικού γιατρού, μετά από την κατάλληλη εκπαίδευση η ένεση μπορεί να χορηγείται από τις ίδιες τις γυναίκες, ή τους συντρόφους τους.
Έτσι με την Κοριφολλιτροπίνη άλφα και τη μεγάλη μείωση των χορηγούμενων ενέσεων απλοποιείται η θεραπεία, γίνεται πιο εύκολη αλλά και αποτελεσματική για τις ασθενείς, μειώνοντας σημαντικά το άγχος τους, καθώς και τις πιθανότητες λάθους στη δοσολογία του φαρμάκου.
Σχετικά με την MSD Η MSD σήμερα είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που εργάζεται εντατικά ώστε ο κόσμος να είναι καλά. Η MSD (ή Merck για την Αμερική και τον Καναδά) αποτελεί εμπορική επωνυμία της Merck & Co., Inc., και τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στο Whitehouse Station, New Jersey, U.S.A.
Μέσω των συνταγογραφούμενων φαρμάκων μας, των εμβολίων, των βιολογικών θεραπειών, των καταναλωτικών προϊόντων και των προϊόντων κτηνιατρικής χρήσης, συνεργαζόμαστε με τους καταναλωτές και διεξάγουμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα σε περισσότερες από 140 χώρες με σκοπό να προσφέρουμε καινοτόμες λύσεις στο χώρο της υγείας. Καταδεικνύουμε επίσης τη δέσμευσή μας για αυξημένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη μέσω της διεξαγωγής εκτεταμένων προγραμμάτων, πολιτικών υγείας και των συνεργασιών μας.
Διαβάστε την πηγή εδώ

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ταξίδι στο χρόνο με το CERN!!!




Σε μια αρκετά “εξωφρενική” ιδέα προχώρησαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Βάλντερμπιλτ, οι οποίοι σε ανακοίνωση τους υποστήριξαν πως ο μεγάλος επιταχυντής του CERN θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια μηχανή του χρόνου, στέλνοντας μια ειδική ύλη στο παρελθόν.

Οι επιστήμονες υπέδειξαν έναν τρόπο όπου ο μήκους 27 χιλιομέτρων επιταχυντής θα μπορεί να στείλει το υποθετικό σωματίδιο Higgs πίσω στο χρόνο.

Υπάρχουν όμως πολλά εμπόδια προκειμένου να επιτευχθεί, όπως για παράδειγμα το μεγάλο ερώτημα αν ή όχι το Higgs υπάρχει ή μπορεί να δημιουργηθεί στον επιταχυντή.






“Η θεωρία μας είναι μακρόπνοη, αλλά δεν παραβιάζει τους νόμους τους φυσικής ή τους περιορισμούς των πειραμάτων”, ισχυρίζεται ο φυσικός Tom Weiler.
Αν όμως η θεωρία αποδειχθεί σωστή, οι ερευνητές δηλώνουν πως η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σταλούν μηνύματα στο παρελθόν και στο μέλλον.

Το πιο τρομακτικό βίντεο από το τσουνάμι στην Ιαπωνία...!


Αρχικά φαίνεται να είναι όλα καλά με ένα μικρό κύμα να καταγράφεται από την κάμερα. Ωστόσο μετά αλλάζουν όλα. Το βίντεο έχει τραβηχτεί στην επαρχία Miyagi της Ιαπωνίας, τη στιγμή που το τσουνάμι πλησιάζει και τα αφανίζει όλα.

Κατασκεύασαν ρομπότ από DNA...!


Λιλιπούτεια ρομπότ από τμήματα DNA κατάφεραν να δημιουργήσουν βρετανοί ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανοίγοντας έτσι μια νέα σελίδα στον χώρο της χειρουργικής.


Τα ρομπότ που βασίζονται σε γενετικό υλικό δεν αποτελούν καινοτομία. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για τις πρώτες ζωντανές «μικρομηχανές» οι οποίες κατόπιν προγραμματισμού τους, μπορούν να βουτήξουν στο ανθρώπινο σώμα ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες.

Όπως περιγράφει ο καθηγητής και επικεφαλής της μελέτης Άντριου Τέρμπερφιλντ, στόχος της ερευνητικής ομάδας ήταν να δημιουργήσουν ένα ζωντανό ρομπότ που να μπορεί να μιμείται τη φύση. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, όφειλαν να περιορίσουν το μέγεθός του σε υπερβολικά μικρή κλίμακα.

Με πρότυπο τη φύση

Το μοριακό ρομπότ αποτελείται από τμήματα DNA, εκ των οποίων το καθένα εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό. Το μυστικό, επισημαίνει ο καθηγητής Τέρμπερφιλντ, κρύβεται σε ένα μόριο - «φουρκέτα» το οποίο φέρει όλες τις απαραίτητες οδηγίες και προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεται για την κίνηση του ρομπότ.


«Οι ειδικοί έχουν κατανοήσει τον τρόπο που λειτουργεί το DNA με αποτέλεσμα να μπορούν να το ελέγξουν ή να το προγραμματίσουν» έσπευσε να σχολιάσει η Ναντίν Ντάμπι από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.

Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες δοκιμές των Βρετανών ήταν επιτυχείς, χρειάζονται ακόμη περαιτέρω βελτιώσεις.

Ο πλήρης έλεγχος των κινήσεων του μοριακού ρομπότ θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός μικροσκοπικού κατευθυνόμενου οχήματος μεταφοράς φαρμάκων ή άλλων υλικών σε συγκεκριμένα σημεία του οργανισμού.



Πηγή Το ΒΗΜΑ