"Science is merely an extremely powerful method of winnowing what's true from what feels good." Carl Sagan

Καποια στοιχεια για τη δουλεια μας

Είμαστε απόφοιτοι μεταπτυχιακού σε σχολές βιολογίας, χημικού και ιατρικής και αναλαμβάνουμε μεταφράσεις αγγλικών paper και reviews του αντίστοιχου περιεχομένου με το αντικείμενό μας. Η κοστολόγηση γίνεται με βάση τον αριθμό των σελίδων. Επιπλέον μεταφράζουμε κείμενα και σε άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά)

Πέρα όμως από τη δουλειά μας θέλουμε να δημιουργήσουμε μέσα από αυτό και ένα διαδραστικό blog όπου μπορείτε στα σχόλιά σας να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τη μετάφραση διαφόρων όρων ή με εργασίες και με τον τρόπο αυτό να αναπτυχθεί ένας διάλογος μεταξύ σας και μεταξύ μας που θα μας δίνει ερεθίσματα για να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερη..

We are graduates with master's degree in clinical biochemistry and molecular diagnostics. We undertake translation of scientific papers from english to greek, french, german, spanish and vice versa..

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Νέα έρευνα συνδέει τις ανωμαλίες κατά τη γέννηση με τα παυσίπονα...!


Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Reuters Health γυναίκες που παίρνουν οπιοειδή ως παυσίπονα (σαν την codeine και την oxycodone νωρίς κατά την εγκυμοσύνη έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν παιδί με γενετήσιες ανωμαλίες. 

Ωστόσο τα δεδομένα αφορούν συγκεκριμένες γενετήσιες ανωμαλίες και όχι όλες. 

Περίπου 3% των βρεφών που γεννιούνται στις Η.Π.Α. παρουσιάζουν κάποια συγγενή ανωμαλία, όπως για παράδειγμα δυσμορφίες, καρδιακά προβλήματα και τη σπάνια περίπτωση της spina bifida, μια κατάσταση που οφείλεται στο ατελές κλείσιμο του νευρικού σωλήνα κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη (ενημερωτικά: κατά την ανάπτυξη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, στο έμβρυο αρχικά αναπτύσσεται η νευρική πλάκα η οποία αργότερα θα σχηματίσει την νευρική αύλακα. Η νευρική αύλακα κλείνει και μετατρέπεται έτσι σε έναν κοίλο σωλήνα που ονομάζεται νευρικός σωλήνας. Από το πρόσθιο μέρος του θα αναπτυχθεί ο εγκέφαλος, ενώ ο υπόλοιπος νευρικός σωλήνας θα δώσει τον νωτιαίο μυελό). 

Παράγοντες που κατά καιρούς έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη τέτοιων ανωμαλιών είναι η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο πολλές από αυτές τις συγγενείς ανωμαλίες δεν έχουν γνωστές αιτίες.

Το εάν πράγματι τα παυσίπονα που βασίζονται στα οπιοειδή μπορούν να αποτελέσουν ένα συμπαράγοντα που ενισχύει την εμφάνιση τέτοιων ανωμαλιών δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Κι αυτό διότι τα τελευταία αυτα ευρήματα που αναφέρονται στο άρθρο δεν έχουν μια σαφή σχέση αιτίου-αιτιατού. 

"Παλιότερες μελέτες παρουσίαζαν κάποια ευρήματα (με χαμηλή ωστόσο επαναληψιμότητα) σχετικά με τη δράση των οπιοειδών στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης συγγενών καρδιακών δυσλειτουργιών" αναφέρει ο δρ. Cheryl Broussard, του κέντρου πρόληψης και ελέγχου ασθενειών στην Ατλάντα.

Η τωρινή αυτή μελέτη παρουσιάζει δεδομένα που αφορούν πάνω από 17.000 γυναίκες σε 10 διαφορετικά κράτη, οι οποίες γέννησαν παιδιά με συγγενείς ανωμαλίες τα έτη 1997-2005. 

Για σύγκριση (control) οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στη μελέτη 7.000 γυναίκες με υγιή παιδιά, οι οποίες έζησαν και γέννησαν στις ίδιες περιοχές και περίπου την ίδια χρονική περίοδο. 

Κατά τη διάρκεια των 2 ετών μετά τη γέννα όλες αυτές οι γυναίκες ρωτήθηκαν για τη θεραπευτική αγωγή που τους χορηγήθηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές εστίασαν στη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσαν ένα μήνα πριν μείνουν έγκυες και το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (που αποτελεί και την πιο σημαντική περίοδο για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. 

Το ποσοστό των γυναικών με υγιή παιδιά που λάμβαναν οπιοειδή, όπως codeine, hydrocodone και oxycodone ήταν 2% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα των γυναικών με παιδιά με συγγενείς ανωμαλίες ήταν 2,6%. 

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα οπιοειδή πιθανά να επηρεάζουν την εμβρυική ανάπτυξη αλλά η χρήση τους σχετίζεται με συγκεκριμένες ανωμαλίες και όχι με όλες. Μια από αυτές είναι και η spina bifida, όπου το ποσοστό στο γκρουπ των γυναικών με παιδιά με συγγενείς ανωμαλίες που λάμβαναν οπιοειδή είναι το διπλάσιο από αυτό στο γκρουπ των γυναικών με υγιή παιδιά (ακόμη 1.4 φόρες περισσότερο το ποσοστό σε ότι αφορά τις καρδιακές δυσλειτουργίες). Για άλλες γενετήσιες ανωμαλίες δε φαίνεται να υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της χρήσης οπιοειδών και της εμφάνισης αυτών των ανωμαλιών. Οι περισσότερες από τις γυναίκες που ανέφεραν ότι έλαβαν οπιοειδή ως παυσίπονα, διευκρίνισαν ότι αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια χειρουργείου και λόγω μολυσματικών ή χρόνιων νοσημάτων.    

Ο Broussard αναφέρει ότι πρέπει να γίνει περισσότερη μελέτη πάνω σε αυτό το πεδίο για να διαλευκανθεί η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους 2 αυτούς παράγοντες. Η συγκεκριμένη μελέτη παρέχει μόνο κάποιες ενδείξεις και καμιά απόδειξη σχετικά με το θέμα. 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό: American Journal of Obstetrics and Gynecology

Επιπλέον στις λέξεις codone, hydrocodone, oxycodone και spina bifida σας παραπέμπουμε σε σελίδες της wikipedia όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες.
Μπορείτε να βρείτε την αγγλική πηγή εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου