"Science is merely an extremely powerful method of winnowing what's true from what feels good." Carl Sagan

Καποια στοιχεια για τη δουλεια μας

Είμαστε απόφοιτοι μεταπτυχιακού σε σχολές βιολογίας, χημικού και ιατρικής και αναλαμβάνουμε μεταφράσεις αγγλικών paper και reviews του αντίστοιχου περιεχομένου με το αντικείμενό μας. Η κοστολόγηση γίνεται με βάση τον αριθμό των σελίδων. Επιπλέον μεταφράζουμε κείμενα και σε άλλες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά)

Πέρα όμως από τη δουλειά μας θέλουμε να δημιουργήσουμε μέσα από αυτό και ένα διαδραστικό blog όπου μπορείτε στα σχόλιά σας να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τη μετάφραση διαφόρων όρων ή με εργασίες και με τον τρόπο αυτό να αναπτυχθεί ένας διάλογος μεταξύ σας και μεταξύ μας που θα μας δίνει ερεθίσματα για να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερη..

We are graduates with master's degree in clinical biochemistry and molecular diagnostics. We undertake translation of scientific papers from english to greek, french, german, spanish and vice versa..

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

To κλάμα κάνει καλό...!


Κλαίμε από λύπη, από απογοήτευση, από θυμό. Κλαίμε από συγκίνηση, από υπερένταση, ακόμη και από χαρά. Οι γυναίκες κλαίνε πιο εύκολα και μάλιστα χωρίς να νιώθουν ντροπή για αυτό. Για τους άνδρες πάλι το κλάμα, ειδικά μπροστά σε τρίτους, παραμένει ταμπού, αφού θεωρείται ένδειξη αδυναμίας.


Και όμως το κλάμα κάνει καλό στην υγεία! Μας απελευθερώνει, μας ανακουφίζει και απομακρύνει τη συναισθηματική ένταση. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όταν κλαίμε, εκφράζουμε ανοιχτά τα συναισθήματά μας και «βγάζουμε» από μέσα μας αυτό που μας βασανίζει, κάτι που βελτιώνει την ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία.

Το κλάμα είναι «βάλσαμο» για την ψυχή μας. Το ξέσπασμα λειτουργεί ως θεραπεία. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το κλάμα νιώθουμε καλύτερα, χωρίς να έχει παύσει η αιτία που εξ αρχής έφερε δάκρυα στα μάτια μας.

Πώς εξηγούνται, όμως, επιστημονικά οι θεραπευτικές ιδιότητες του κλάματος;

Καταρχήν πρέπει να διευκρινιστεί ότι υπάρχουν τρεις τύποι δακρύων: Τα συνεχή ή αλλιώς βασικά δάκρυα, που διατηρούν τα μάτια υγρά και τα προστατεύουν από το στέγνωμα Τα αντανακλαστικά δάκρυα, που προκαλούνται από ερεθισμό λόγω κάποιου εξωτερικού παράγοντα, όπως όταν μας ενοχλεί ο καπνός, όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια ή όταν μπει στο μάτι μας σκόνη ή κάποιο σκουπιδάκι Τα «συναισθηματικά» ή «ψυχολογικά» δάκρυα, που οφείλονται σε συναισθηματική φόρτιση.

Η χημική σύσταση και ο τρόπος παραγωγής των δύο πρώτων τύπων έχει μελετηθεί και αποσαφηνιστεί. Περιέχουν ένζυμα, πρωτεΐνες, ορμόνες και μεγάλες ποσότητες από μαγγάνιο, κάλιο και νάτριο, ουσίες που προστατεύουν τα μάτια από μολύνσεις.

Για τα «συναισθηματικά» δάκρυα, φαίνεται, ότι τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα. Από έρευνες προκύπτει ότι έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα βασικά δάκρυα αλλά και σε ορμόνες, όπως η προλακτίνη, που λειτουργεί αγχολυτικά και παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι επιστήμονες εξετάζουν τη σύνθεση των «ψυχολογικών» δακρύων από ουσίες, όπως οι ενδορφίνες, που αποτελούν φυσικά παυσίπονα του οργανισμού. Το κλάμα, λοιπόν , φέρνει την «κάθαρση» και αυτό αποδεικνύεται και επιστημονικά. Όπως το γέλιο, έτσι και το κλάμα, απελευθερώνει τοξίνες από τον οργανισμό, «καθαρίζει» το μυαλό και ανακουφίζει από δυσάρεστα συναισθήματα. Οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι αφού κλάψουν, βελτιώνεται η διάθεσή τους.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι, που δε νιώθουν καλύτερα μετά από το κλάμα ή ακόμη αισθάνονται και χειρότερα από πριν. Οι ψυχολόγοι σημειώνουν ότι οι επιπτώσεις, που μπορεί να έχει το κλάμα στη διάθεση και την υγεία μας, βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την προσωπικότητα και την ψυχοσύνθεσή μας.

Το κλάμα έχει αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού εδώ και πολλά χρόνια όχι μόνο για τους επιστήμονες αλλά και για ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που το έχουν συνδέσει με την ψυχική ισορροπία. Είναι χαρακτηριστική η φράση του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ «το κλάμα μικραίνει το βάθος της θλίψης» αλλά και του Βίκτορα Ουγκώ «τα μάτια δεν βλέπουν καλά το Θεό, παρά μόνο μέσα από δάκρυα».

Συμπέρασμα: Αν αισθάνεστε την επιθυμία να κλάψετε, κάντε το χωρίς δισταγμό. Αν υπάρχει κάποιο άτομο, που εμπιστεύεστε, δίπλα σας, ακόμη καλύτερα, αφού η στήριξη που θα σας προσφέρει, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, θα σας ανακουφίσει ακόμη περισσότερο. Αν πάλι πιστεύετε ότι με το κλάμα θα χειροτερεύσει η ψυχολογική σας κατάσταση, συγκρατείστε τα δάκρυά σας. Αφήστε το για κάποια στιγμή, που θα νιώσετε την ανάγκη να ξεσπάσετε.
Πηγή  cosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου