Ομάδα Αυστραλών βιολόγων ανακάλυψε το νέο ιοφάγο στη λίμνη Οργκάνικ της Αυστραλίας, η οποία σχηματίστηκε πριν από 6.000 χρόνια, όταν η στάθμη της θάλασσας βρισκόταν ψηλότερα από ό,τι σήμερα.
Ο άγνωστος ως σήμερα ιός βαφτίστηκε «ιοφάγος της λίμνης Οργκάνικ», ή OLV.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν τον ιό αναλύοντας μαζικά τα γονιδιώματα των μικροοργανισμών που ζουν στη λίμνη. Τα γενετικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο ιοφάγος παρασιτεί στους γιγάντιους ιούς της οικογένειας Phycodnaviridae, οι οποίοι τρέφονται με μικροσκοπικά φύκη.
Τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι ο ιοφάγος προστατεύει το φυτοπλαγκτό της λίμνης περιορίζοντας τη δράση των άλλων ιών.
«Η εργασία μας όχι μόνο αποκαλύπτει την εκπληκτική βιοποικιλότητα αυτής της λίμνης, αλλά αποκαλύπτει επίσης το πόσο λίγα γνωρίζουμε για την πολυπλοκότητα των εμπλεκόμενων βιολογικών διεργασιών» σχολιάζει ο Ρικάρντο Καβιτσιόλι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Η ανακάλυψή του δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Στην έρευνα αναφέρεται άρθρο στο δικτυακό τόπο του Nature, σύμφωνα με το οποίο ο πρώτος ιός που τρώει ιούς ανακαλύφθηκε το 2008 στο Παρίσι και ονομάστηκε Sputnik.
«Περιμέναμε να ανακαλυφθούν κι άλλοι ιοφάγοι ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι η δική μας ανακάλυψη δεν ήταν λανθασμένη» σχολιάζει η Κριστέλ Ντεζνέ, η οποία ανακάλυψε τον Sputnik στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στη Μασσαλία.
Η Ντεζνέ εκτιμά τώρα ότι οι ανακαλύψεις ιοφάγων θα αυξηθούν με «εκθετικό ρυθμό».
Ο δεύτερος γνωστός ιοφάγος είχε ανακαλυφθεί μόλις τον περασμένο μήνα. Είναι ο ιός Mavirus, ο οποίος ζει στη θάλασσα και παρασιτεί σε έναν ιό που προσβάλλει ένα είδος του ζωοπλαγκτού, το Cafeteria roenbergensis.
Και οι τρεις γνωστοί ιοφάγοι έγιναν αντιληπτοί επειδή εισάγουν τα γονίδιά τους μέσα στο γονιδίωμα των ιών στους οποίους παρασιτούν.
Το ενδιαφέρον είναι ότι αλληλουχίες που θυμίζουν τα γονίδια των ιών απαντώνται και μέσα στο γονιδίωμα πολλών άλλων οργανισμών, ζώων και φυτών. Συγκεκριμένα, οι αλληλουχίες των ιοφάγων είναι παρόμοιες με τα λεγόμενα τρανσποζόνια, αλληλουχίες DNA που έχουν την ικανότητα να πηδούν από ένα σημείο του γονιδιώματος σε άλλα.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι πολλά ζώα και φυτά είχαν εξελικτικό συμφέρον να απορροφήσουν τα γονίδια των ιοφάγων, προκειμένου να προστατευτούν από άλλους ιούς.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου